– Kosovo vil aldri bli en selvstendig stat uansett hvor mye press Serbia blir utsatt for, understreker Serbias statsminister Vojislav Kostunica.

Kostunicas uttalelse falt samtidig som representanter for serbere og kosovoalbanere søndag samlet seg i Brussel for å diskutere Kosovos framtidige status.

– Kosovo kunne bare blitt en selvstendig stat dersom Serbia anerkjente den, eller hvis Sikkerhetsrådet rev i stykker FN-pakten. Og hele verden vet at Serbia aldri vil anerkjenne Kosovos selvstendighet, og at Sikkerhetsrådet aldri vil rive i stykker FN-pakten, sa Kostunica søndag.

Dypt uenige

Serberne og kosovoalbanerne er fortsatt dypt uenige, og vanskelige avgjørelser må tas ettersom forhandlingene nå går inn i en avgjørende fase, opplyser EUs sjefsmekler Wolfgang Ischinger.

– I løpet av denne helgen i Brussel og neste helg i Wien vil vi se om vi kan klare å få til en reell framgang, sier Ischinger.

Han ber samtidig EU-land om å gjøre det lettere for serbere å reise i Europa, fordi han tror dette vil bidra til å få samtalene på gli.

– Det ville være et godt signal hvis vi i EU kunne fortelle våre venner i Serbia at kravene om visum bli hevet jo før jo heller for vanlige reisende fra Serbia til EUs medlemsland, sa Ischinger.

Serbia bør også får status som et søkerland til EU, mener Italia.

Meklertrio

Den pågående runden med forhandlinger mellom Serbia og kosovoalbanerne blir meklet av Ischinger, USAs Kosovo-utsending Frank Wisner og den russiske diplomaten Aleksandr Botsan-Khartsjenko.

Innen 10. desember skal forhandlingene være avsluttet, og meklerne skal rapportere tilbake til FNs generalsekretær Ban Ki-moon

Kosovos etniske albanere har truet med å erklære Kosovo som selvstendig etter denne datoen dersom det er ikke er kommet til en enighet om regionens status. Det kan utløse kaos i provinsen som i åtte år er blitt styrt av en FN-administrasjon.

FN-administrasjonen ble innsatt etter at NATO bombet serbiske mål for å stanse overgrep mot kosovoalbanerne. Etter at serbiske styrker trakk seg ut, har den serbiske minoriteten i Kosovo bodd i atskilte samfunn – i frykt for represalier fra det kosovoalbanske flertallet. Menneskerettighetsgrupper er kritiske til utviklingen i provinsen.

PRESIDENT: Kosovos president Fatmir Sejdiu følger med på forhandlingene som kan avgjøre Kosovos framtid i et møte med den serbiske motparten i Brussel søndag. Partene står fortsatt svært langt fra hverandre, og Kosovo truer med å erklære provinsen for selvstendig hvis det fortsatt ikke finnes noen løsning 10. desember.
FRANCOIS LENOIR
- ALDRI SELVSTENDIG: Serbias utenriksminister Vuk Jeremic er blant deltakerne på møtene i Brussel om Kosovos fremtidige status. ¿ Kosovo vil aldri bli en selvstendig stat uansett hvor mye press Serbia blir utsatt for, understreket Serbias statsminister Vojislav Kostunica søndag.
FRANCOIS LENOIR