Torsdag kom det fram at ordet bank var feilstavet på så mange av Kasakhstans nye pengesedler at myndighetene ikke ser noe poeng i å trekke dem alle tilbake.

Komikeren Sacha Baron Cohen parodierer en klønete kasakhstansk journalist ved navn Borat som framstiller landets innbyggere som folk som elsker å skyte hunder og ser på incest som en respektabel tradisjon.

Den barteprydede Borat beskylder sine landsmenn for å drikke hesteurin, slå sine koner og hate jøder.

PR-kampanje

Cohens nyeste film, «Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan», vises på en filmfestival i Roma denne uka.

Landets myndigheter benekter selvsagt at påstandene er sanne og betalte nylig i dyre dommer for en internasjonal PR-kampanje på CNN og i amerikanske aviser som viser tørre fakta om landets økonomiske framgang og kulturelle framskritt.

Men de føler seg relativt hjelpeløse overfor en komiker, og bedre ble det ikke da feilstavingen på de nye pengesedlene ble synlig for alle og enhver, iallfall for kasakhstanere som snakker og leser kasakhstansk. I stedet for «bank» står det «bankh».

Blir invitert?

Nå har regjeringen imidlertid bestemt seg for å ta tyren ved hornene. Den vurderer å invitere Cohen til Kasakhstan for å se virkeligheten selv, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

– Vi må ha sans for humor og respektere andres rett til kreativitet. Jeg vil gjerne invitere Cohen hit. Da kan han selv se at kvinner kjører biler, at vin lages av druer og at jøder er fri til å gå i synagogen, sier viseutenriksminister Rakhat Alijev til avisa Kasakhstan i dag.

– Man kommer ingen vei med å fornærme en artist og true ham med søksmål. Det ville bare være enda mer ødeleggende for vårt renommé og gjøre Borat enda mer populær, sier han.