Ina Gundersen, aftenbladet.no

Hun var på vei til landet i forbindelse med en hjelpesending.

– Hun var et fantastisk menneske som ordnet det meste. Hun var veldig engasjert og et rivjern til å jobbe. Å miste henne, blir et enormt savn, sier Synnøve Hebnes.

Hebnes er leder for hjelpeorganiasjonen Russlandshjelpen som samler inn penger og utstyr til sykehus og barnehjem i Russland.

Den 49 år gamle kvinnen arbeidet ved Øyeklinikken på Universitetssykehuset i Stavanger og bodde sammen med mannen og sønnen sin på Tjensvoll. Hun var på vei til Russland i forbindelse med en hjelpesending da ulykken inntraff.

Reiste i forveien – Vi fikk beskjed i morges. Både kvinnen og hennes ektemann skulle være med til Russland 3. oktober. Men så fylte moren hennes 70 år. Hun ville derfor reise hjem og besøke familien først. Seinere skulle hun treffe oss i Viborg i Karelen. Så skjer denne forferdelige tragedien, sier Hebnes.

Hun forteller at både den omkomne kvinnen og mannen hennes er aktive i baptistmenigheten Sola Kristne Fellesskap.

Etter meldingen om ulykken, reiste kvinnens mann til Russland søndag morgen.

Trist dag i menigheten Beskjeden om at kvinnen var omkommet kom i løpet av gudstjenesten i Sola Kristne Fellesskap søndag. Da var kvinnens navn funnet på en russisk liste over omkomne.

– Til å begynne med visste vi bare at det kunne ha skjedd henne noe. Men i løpet av gudstjenesten fikk vi vite at hun var omkommet, sier Kjell Stadheim, leder i menigheten.

– Det ble en veldig annerledes gudstjeneste. Det var mange som var lei seg, det var mye sorg. Tragedien ble markert med forbønn for henne og familien og en stille stund for dem, sier han.

Hjelpesendinger i flere år Det er ikke menigheten som driver hjelpeorganisasjonen, men den omkomne kvinnen og mannen hennes var aktive begge steder. De siste årene har de vært med på flere hjelpesendinger som tolker. Etter initiativ fra dem, skulle Synnøve Hebnes fortelle om hjelpesendingene under dagens gudstjeneste.

– Hun spurte meg om jeg ikke kunne fortelle om arbeidet vi gjør. I flere år har vi reist med sendinger til barnehjem, sykehus, fødeklinikker og fengsler. Det har ligget hennes hjerte nær å hjelpe russerne i Viborg, spesielt menigheten som har det vanskelig, forteller Hebnes.

REUTERS TV