Det kom tirsdag motstridende meldinger om hva som skjer i øyriket i Stillehavet, der en langvarig dragkamp mellom statsminister Laisenia Qarase og landets mektige hærsjef Frank Bainimarama ser ut til å kulminere i en militær maktovertakelse.

Ifølge New Zealands statsminister skal Fijis president ha oppløst nasjonalforsamlingen og gitt de militære grønt lys til å avsette statsministeren.

– Jeg er blitt informert om at Fijis president har gått ut over sine konstitusjonelle fullmakter og støtte de militæres fjerning av den demokratisk valgte statsministeren, sa statsminister Helen Clark til nasjonalforsamlingen i New Zealand tirsdag.

Men president Ratu Josefa Iloilo avviser i en erklæring at han skal ha gitt grønt lys for en militær maktovertakelse.

Omringet Tungt væpnede soldater omringet tirsdag både kontoret og boligen til statsminister Laisenia Qarase. Militære styrker har også overtatt kontrollen over nøkkelinstitusjoner og satt opp veisperringer rundt om i hovedstaden Suva.

Statsminister Laisenia Qarase sitter isolert i statsministerboligen sammen med nøkkelministere, men nekter å gi fra seg makten over øystaten i Stillehavet frivillig.

– Fram til nå arbeider regjeringen under min ledelse, men hvor lenge det vil vare vet vi ikke. Jeg tror et militærkupp nå er uunngåelig, sier Qarase på telefon til en radiostasjon i Australia. Statsministeren sier han regner med å bli arrestert. Hans regjering ble gjenvalgt i mai i år.

Hærsjef Frank Bainimarama på Fiji har gjentatte ganger truet med å styrte Qarases regjering, som han beskylder for korrupsjon. Han har presentert en rekke krav overfor regjeringen, som statsministeren har nektet å etterkomme.

Klarsignal fra presidenten? Bainimarama var tirsdag morgen i et møte med landets statsoverhode, president Ratu Josefa Iloilo. Der skal han ifølge statsministeren ha fått klarsignal for å avsette statsministeren.

Statsminister Qarase sier presidentens kontor har gitt ham valget mellom å etterkomme hærsjefens krav eller gå av.

– Jeg kan ikke gjøre noen av delene, sier han, og beskylder Bainimarama for å ville bli militærdiktator.

Statsministeren har tidligere forsøkt å avsette hærsjefen, men klarte det ikke, fordi de militære stilte seg bak sin sjef.

Sanksjoner Både New Zealand og Australia varsler sanksjoner mot Fijis militære, dersom det de kaller et «krypende» militærkupp blir fullbyrdet. Blant sanksjonene er innreiseforbud for hærsjef Bainimarama, som har familie på New Zealand.

Australia har flere marinefartøyer i området, men vil ikke etterkomme et ønske fra statsministeren om militær intervensjon, opplyser Australias statsminister John Howard.

Republikken Fiji består av over 300 øyer i det sørlige Stillehavet, med til sammen 850.000 innbyggere. Dagens militærkupp er det fjerde på 20 år. Fiji var britisk koloni frem til landet ble selvstendig i 1970. (©NTB)

TIM WIMBORNE
STR