Den nesten uvirkelige situasjonen begynte å gå opp for grekerne i går kveld: StatsministerAntonis Samarasog hans parti Nytt demokrati besluttet at den statlige TV— og radiokanalen, ERT, skulle stenges med umiddelbar virkning, skriver Aftenposten.

Begrunnelsen er at staten må kutte utgifter. Nærmere 2700 ansatte fikk beskjed om å forlate arbeidsplassen. Men det gjorde de ikke. Sendingene fortsatte gjennom natten, tross store tekniske utfordringer da signalene ble kuttet.

- Koster for mye

I sin begrunnelse for stengingen var regjeringens talsmann Simos Kedikoglou svært kritisk til ERT. Han sa kanalen koster syv ganger så mye som andre TV- og radiostasjoner og at kringkasteren gir svært lite innsyn i sin virksomhet. Regeringen vil bygge opp en ny og forbedret kringkaster, sa han.

Etter at signalene fra ERT ble kuttet ved midnatt, er Hellas det eneste europeiske land uten statlig TV og radio. Grekerne er etterhvert vant til harde sparetiltak, men mange oppfatter likevel at statsministeren med dette siste inngrepethar passert en grense. De mener statsministeren forsøker å begrense pressefriheten.

Plassen utenfor ERTs hovedkontor ble i går kveld fylt av folk som demonstrerte til støtte for ERT. Gjennom natten strømmet folk til, mens stadig flere deler av landet mistet signalene fra kringkasteren.

Fortsetter å sende

De to andre partiene regjeringskoalisjonen, PASOK og Demokratiske Venstre, er uenig i statsministerens beslutning om å stenge ERT. Partiene sier de vil stemme imot nedleggelsen. Kommentatorer mener regjeringen nå står overfor en krise som truer samarbeidet.

Det høyreorienterte partietGyllent daggrystøtter statsministerens beslutning.

Mens flere tusen mennesker i natt omkranset TV-huset, holdt journalister og teknikere sendingen gående gjennom natten. Greske myndigheter kuttet de ordinære signalene, slik at sendingen ikke kunne sees på TV på vanlig måte. Også ERTs nettside ble tatt ned. Da myndighetene jobbet med å ta ERT av luften, forsvant også sendingene fra BBC, Deutsche Welle og kypriotiske RIK.

I løpet av natten klarte ERT å sette opp nett-TV-sendinger på andre plattformer enn sin egen.Spansk statlig TVreagerte spontant med å formidle ERTs sending på sin plattform. Det samme gjorde Euronews og BBC.Sendingen kan også følges her, på Ustream.

Sympatistreik i dag

Den greske redaktørforeningen reagerte med forferdelse på nyheten om at ERT stenges. Leder Mogens Blicher-Bjerregård i Den internasjonale journalistføderasjonen karakteriserte situasjonen som absurd.

I natt ble det varslet at andre greske TV-stasjoner skal gå i svart onsdag. Også landets avisredaksjoner planlegger å legge ned arbeidet.

ERT-journalister og demonstranter brukte Twitter som nyhetskanal i hele natt. Her ble det rapportert at opprørspoliti samlet seg ved ERT hovedkontor. Det ble ikke rapportert om sammenstøt.