Selvmordsbomberen forsøkte å ramme FNs hovedkvarter i Bagdad, men ble stoppet før han kom så langt. En sikkerhetsvakt mistet livet, minst 17 andre ble skadd.

— Dette er en sørgelig påminnelse om at sikkerhet er kjernen i det vi jobber for, sa utenriksminister Jan Petersen til bt.no før konferansen startet på The InterContinental Barclay Hotel midt på Manhattan mandag morgen amerikansk tid.

Petersen deltok i dag på åpningen av terrorkonferansen "Fighting Terrorism for Humanity", sammen med et tyvetalls statsledere fra hele verden. Frankirkes president Jacques Chirac, Pakistans president Prevez Musharraf og Spanias president José Maria Aznar er bare noen av navnene på den topptunge konferansen, som statsminister Kjell Magne Bondevik har tatt initativet til sammen med fredsprisvinner Elie Wiesel.

- Vi vil vinne kampen

På spørsmål om én dag var nok til å få utrette noe, svarte statsminister Kjell Magne Bondevik:

— Det er vanskelig å samle så mange toppledere på en gang, så jeg tror vi skal få mye ut av dette til tross for at vi har begrenset tid.

I sin åpningstale understreket Bondevik at det ikke finnes noen unnskyldning for terrorisme, og at ingen mål kan rettferdiggjøre slike handlinger.

— Ved å belyse årsakene til terrorisme, håper vi å utvikle mer effektive virkemidler for å bekjempe terrorisme. Sammen vil vi vinne kampen mot terrorisme, sa Bondevik.

Global trussel

FNs generalsekretær Kofi Annan holdt også et innlegg under åpningen av konferansen. Han takket først og fremst Bondevik og Elie Wiesel for å ta initiativet til dette møtet.

— Terrorisme er en global trussel. Vi lurer oss selv hvis vi tror at vi kan bekjempe terrorisme med militærmakt alene. Bruk av makt vil være påkrevd til tider, men vi er nødt til å gjøre mye mer enn det for å stoppe terroren, sa Kofi Annan.

— Samtidig må vi aldri synke ned på terroristenes nivå. I kampen mot terroristene må internasjonale, humanitære lover alltid respekteres. Hvis ikke vil våre felles verdier gå i oppløsning, sa Annan.

Norges fremste ekspert på terror, Tore Bjørgo ved Norsk Utenrikspolitisk institutt (NUPI), deltar også på dagens konferanse.

— Ingen venter at dette skal være et vendepunkt i kampen mot terorisme, men at det kan være et lite skritt i riktig retning, sa Bjørgo til bt.no før konferansen begynte.

STOLT VERT: Kjell Magne Bondevik er initiativtager til dagens terrorkonferanse i New York, sammen med fredsprisvinner Elie Wiesel. <br/>FOTO: ESPEN TJERSLAND