Tidligere på dagen ble det meldt at landets demokratisk valgte statsminister, Laisenia Qarase, var satt i husarrest. Dette er det fjerde statskuppet på Fiji på 20 år.

På en pressekonferanse i hovedstaden Suva bekreftet kommandant Frank Bainimarama at militæret har overtatt makten på øygruppen i Stillehavet, samtidig som han anklaget regjeringen for å ha undergravd grunnloven og økonomien. Pressekonferansen ble direktesendt på fjernsyn.

Bainimarama har gjentatte ganger truet med å overta makten etter valget i mai fordi han mener regjeringen er korrupt.

Støtte fra president

Ifølge New Zealands statsminister skal Fijis president ha oppløst nasjonalforsamlingen og gitt de militære grønt lys til å avsette statsministeren.

— Jeg er blitt informert om at Fijis president har gått ut over sine konstitusjonelle fullmakter og støtter de militæres fjerning av den demokratisk valgte statsministeren, sa statsminister Helen Clark til nasjonalforsamlingen i New Zealand tirsdag.

Men president Ratu Josefa Iloilo avviser i en erklæring at han skal ha gitt grønt lys for en militær maktovertakelse.

Omringet

Tungt væpnede soldater omringet tirsdag både kontoret og boligen til statsminister Laisenia Qarase. Militære styrker har også overtatt kontrollen over nøkkelinstitusjoner og satt opp veisperringer i hovedstaden Suva.

Qarase sitter isolert i statsministerboligen sammen med nøkkelministere, men nekter å gi fra seg makten over øystaten i Stillehavet frivillig.

— Fram til nå arbeider regjeringen under min ledelse, men hvor lenge det vil vare vet vi ikke. Jeg tror et militærkupp nå er uunngåelig, sa Qarase på telefon til en radiostasjon i Australia kort tid før hærsjefen kunngjorde at kuppet var gjennomført. Statsministeren sier han regner med å bli arrestert.

Sanksjoner

Både New Zealand og Australia har varslet sanksjoner mot Fijis militære. Blant sanksjonene er innreiseforbud for hærsjef Bainimarama, som har familie på New Zealand.

Australia har flere marinefartøyer i området, men vil ikke etterkomme et ønske fra statsministeren om militær intervensjon, opplyser Australias statsminister John Howard.

Republikken Fiji består av over 300 øyer i det sørlige Stillehavet, med til sammen 850.000 innbyggere. Fiji var britisk koloni frem til landet ble selvstendig i 1970.