Britiske myndigheter har aldri tidligere gått til slike skritt, skriver avisen Sunday Times.

Redningsplanen blir ifølge avisen kunngjort mandag og det er fare for at London-børsen vil bli midlertidig stengt, slik at markedet kan fordøye innvirkningen av den drastiske avgjørelsen til Gordon Browns regjering.

Royal Bank of Scotland har den siste tiden falt til under 130 milliarder kroner i verdi og kommer til å be regjeringen om å gå inn med 15 milliarder pund, 161 milliarder kroner.

HBOS, Storbritannias største utlånsbank, ber om 10 milliarder pund, cirka 107 milliarder kroner, mens Lloyds – som er i forhandlinger om å overta nettopp HBOS – trenger 7 milliarder pund, 75 milliarder kroner.

Barclays har bedt om 3 milliarder pund, 32 milliarder kroner.

Hovedaksjonær

Som følge av redningspakken vil den britiske staten ende opp med å eie hele 70 prosent i HBOS og 50 prosent av Royal Bank of Scotland. Det betyr at staten også har rett til plasser i bankenes styre og blant annet kan kontrollere utbetaling av aksjeutbytte.

Det britiske sentralbanken, finansdepartementet og sjefene for de fire storbankene har sittet i forhandlinger i helgen. Sentralbanksjef Mervyn King skal ha bedt bankene be om mer penger enn de i realiteten behøver for blant annet å kunne stå imot en langvarig resesjon.

Sentralbanken har også gjort det klart at det er mer penger tilgjengelig, opp imot et totalbeløp på 800 milliarder kroner, om det skulle bli nødvendig.

Britisk eksempel

I forrige uke presenterte den britiske regjeringen en redningspakke for finanssektoren som beløper seg til totalt 500 milliarder pund, over 5.000 milliarder kroner.

Før søndagens møte i Paris der de 15 eurolandene og Storbritannia deltar, oppfordret statsminister Gordon Brown Europa til å følge Storbritannias eksempel.

– Vi har tatt skritt for å styrke våre banker, men det alene er ikke nok. Det vi har opplevd den siste uken viser at en global krise trenger global handling. Jeg reiser til Paris for å overtale andre europeiske land til å innta samme holdning til finanskrisen som vi har, skriver Brown i Sunday Mirror.