Den tidligere terroristen i Rote Armee Fraktion, Verena Becker, som var med å planlegge drapet på riksadvokat Siegfried Buback i 1977, ble vervet av det tysk politis etterretningstjeneste. I mai 1977 ble Becker arrestert, en måned etter attentatet på Buback og hans to ledsagere. Under arrestasjonen ble drapsvåpenet funnet i leiligheten hennes, og hun ble dømt til livsvarig fengsel, men ikke for å ha avfyrt de drepende skuddene.

Siegfried Buback ble sammen med to ledsagere myrdet av en kommandogruppe under Rote Armee Fraktion, som kalte seg «Ulrike Meinhof».

Terrorister pågrepet

I en dokumentar på tysk TV forleden bekreftet en tidligere medarbeider i etterretningstjenesten BfV, Winfried Ridder, at samarbeidet med Verena Becker fant sted i årene 1981-82, og at etterretningstjenesten betalte Becker 100.000 mark for opplysningene. På bakgrunn av Beckers avsløringer lyktes det politiet i 1982 å finne terroristene Christian Klar og Brigitte Mohnhaupt.

19. desember 2008 ble den da 56-årige Christian Klar løslatt etter 26 år i fengsel. Han sonet seks ganger livsvarig for sin medvirkning til drapene på arbeidsgiverformannen Hanns Martin Schleyer, riksadvokat Siegfried Buback og sjefen for Dresdner Bank, Jürgen Ponto. Minstestraffen ble senere satt til 26 år.

I 1989 ble Becker (bildet) løslatt, men fredag ble hun igjen arrestert i sin leilighet i Berlin. Ved pågripelsen ble leiligheten gjennomsøkt og bevismateriale beslaglagt. Blant annet skal politiet ha funnet en papirbit med en notis som peker på at hun kan ha hatt en mer direkte rolle i drapet på Buback enn hun hittil har innrømmet. Under fengselsoppholdet hadde Becker i 1981 ifølge Ridder i en «personlig og helsemessig krisesituasjon» erklært seg klar til å samarbeide med etterretningsvesenet. Hun ble ført til såkalt «sikre» leiligheter i Köln, der hun i løpet av fem møter med etterretningsfolkene avslørte flere av RAF-terroristenes hemmelige leiligheter og våpenlagre.I 1990 overveide etterretningstjenesten å gjenoppta kontakten med den nå benådede terroristen. Anledningen var at ti tidligere RAF-terrorister, som i 1982 flyktet til DDR, hvor de av Stasi fikk ny identitet, var arrestert etter den tyske gjenforeningen. Men på grunn av hensynet til statens anseelse ble ideen om å bruke Becker som kronvitne mot sine tidligere kamerater avvist. I stedet satset man på raskest mulig og med minst mulig offentlig oppmerksomhet å få dømt de tidligere terroristene.

Hemmelige papirer

Nå krever statsadvokaten igjen de hemmeligstemplede aktene fra politiets etterretningstjeneste utlevert i forbindelse med saken mot Verena Becker. En DNA-analyse av det tilståelsesbrevet som ble sendt politiet etter drapet på Buback, har vist at hun var med på planleggingen. Innenriksdepartementet avviste i 2007 en lignende anmodning om utlevering av dokumentene i Becker-saken. Både politikere og etterlatte krever dokumentene utlevert.

Den dreptes sønn, professor Michael Buback, har lenge krevd dokumentene utlevert. Tross to rettssaker er det aldri slått fast hvem som avfyrte de drepende skuddene. Alle som ble dømt, ble derfor idømt fengselsstraffer for «medvirkning til drap».

Michael Bubach er overbevist om at det var Becker som skjøt. Han var derfor lettet da hun i forrige uke igjen ble arrestert. Flere vitner hadde henvendt seg til ham og uavhengig av hverandre fortalt at de hadde sett «en sirlig person» på motorsykkelen hvor det ble skutt fra, og at det var en kvinne.

Michael Buback håper at pågripelsen av Verena Becker fører til enda en rettssak der hennes medvirkning i drapet blir klarlagt og der sannheten endelig kommer frem, sier han til avisen Tagesspiegel.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende