• Egentlig er det kjærligheten til rumpetrollene som gjør at jeg står her i dag, sa fredsprisvinner Wangari Maathai da hun sjarmerte 3000 skolebarn før fredsprisutdelingen i Oslo i går.

FINN BJØRN TØNDER

finn.tonder a bt.no

— Da jeg var liten i Afrika ba ofte min mor om at jeg måtte gå til elven for å hente vann. Det var ingen kraftig elv. Egentlig sildret den bare bittelitt. Men det var nok til at jeg fikk vann, og at froskene hadde et sted de kunne legge egg.

Jeg syntes den geléen eggene lå i var så vakker. Og ville egentlig legge den rundt halsen min som et smykke. Men det gikk ikke, og det er jeg glad for. For eggene ble jo til rumpetroll, og de syntes jeg var så vakre med halene sine. Jeg elsket rumpetroll, sa den kenyanske fredsprisvinneren, og smilte lunt mot kronprins Haakon og Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen fra scenen på Honnørbryggen i Oslo i går.

Rumpetrollene døde

Da myndighetene begynte å hugge trær i nærområdet der Maathai vokste opp, tørket også elven opp.

— Plutselig oppdaget jeg, som 12-åring, at elven var borte. Og at rumpetrollene lå inntørket der det hadde vært vann. Fra det øyeblikk av ble jeg miljøbevisst og begynte å arbeide for en bedre verden. Nå håper jeg at barn over hele verden vil jobbe på samme måte. For miljøet, freden og for sikkerheten til rumpetrollene, sa Wangari Maathai til 3000 fremmøtte skolebarn fra Oslo og Akershus på det tradisjonelle fredsarrangementet til Redd Barna i forbindelse med utdeligen av Nobels fredspris.

Sabeltann i skyggen

Tidligere års fredsprisvinnere får ha oss unnskyldt, men det var ingen tvil om at årets fredsprisvinner var den som vant de fremmøtte skolebarna lettest. Hun danset med til Redd Barna-sangen, hadde glimt i øyet og satte både Idolvinner Kjartan Salvesen og selveste Kaptein Sabeltann fullstendig i skyggen. Et titalls fremmøtte kenyanere lurte på hvorfor fredsprisvinneren blant annet ble hyllet med sang fra en bevæpnet sjørøver, men Maathai bare smilte til Terje Formoe inne i det fryktinngytende kostymet, og skjønte at han var en barnehelt.

Fredsflammen

I år tente fredsprisvinneren fredsflammen i Oslo sammen med Sunniva Heen Jacobsen (12) fra Flekkefjord. Norsk-kenyanske Andrew Mukurya (13) overrakte Wangari Maathai et fredsdiplom på vegne av alle barn i verden.

— Kanskje betyr barnas hilsen minst like mye som æren fra Nobelkomiteen, sa Wangari Maathai etterpå. - For de forstår dette med rumpetrollene, smilte hun.