Washington: Senatet innleder torsdag behandlingen av lovforslaget om reformer i finanssektoren. Republikanerne har omsider droppet sin motstand mot debatten.

Republikanerne ga seg onsdag da det ble klart at en videre uthaling kunne skade dem ved det viktige mellomvalget i november.

Utenom Washington er ingenting så upopulært blant amerikanerne for tiden som Wall Street, og strengere reguleringer av bank— og finanssektoren som var skyld i finanskrisen i 2008, er populært blant velgerne.

President Barack Obama uttrykte stor glede over at behandlingen av det viktige forslaget omsider kan ta til.

Håper på rask debatt

  • Dette behøver ikke bli en sak som skaper fronter mellom partiene. Ingen kom uskadd fra krisen på Wall Street. Jeg håper vi kan bli ferdig raskt, samordne med det som er gjort i Representantenes hus, og så gjøre forslaget til lov, sa Obama.

Representantenes hus, der demokratene bare trenger vanlig flertall for å få saker vedtatt, vedtok i desember i fjor sin versjon av en finansreform med 223 mot 202 stemmer.

Enigheten om å behandle forslaget ble kunngjort av demokraten Christopher Dodd og republikaneren Richard Shelby da de fortalte at det i løpet av flere måneder med tautrekking i komiteene ikke hadde vært mulig å komme frem til et kompromiss om innholdet.

At saken nå skal behandles, betyr ikke at de to partiene er blitt enige om hvordan den nye loven skal være.

Vi har ikke forseglet noe endelig, men vi har hatt flotte samtaler, og jeg tror vi skal komme i mål

Demokraten Christopher Dodd

Vilje til enighet

De to uttrykte likevel håp om at de skal greie å bygge bro over forskjellene i løpet av debatten i plenum.

— Vi har ikke forseglet noe endelig, men vi har hatt flotte samtaler, og jeg tror vi skal komme i mål, sa Dodd.

Blant de sakene de greide å bli enige om onsdag, er et fond på 50 milliarder dollar som firmaer i finanssektoren må bidra til slik at skattebetalerne ikke må ta ansvaret for framtidige redningsaksjoner.

Debatten ventes å vare i to uker, og det ventes at den blir hard.

Bitrere

Motsetningene er nemlig blitt stadig bitrere de siste ukene. Obama har forsøkt å tegne et bilde av republikanerne som motstandere av reform og tilhengere av grådighet i bankene.

Og republikanerne på sin side mener forslaget innebærer overdreven detaljregulering som kan skade økonomisk vekst, selv om de også er enig i behovet for en reform.

Blant de områdene det fortsatt er stor uenighet om, er reguleringen av derivatmarkedet og opprettelsen av et forbrukerråd som skal overvåke komplekse, nye finanstjenester.

Republikanerne frykter at nye reguleringer og et forbrukerråd skal legge hindringer i veien for mindre selskaper, som for eksempel bilforhandlere som tilbyr billån.

GLEDER SEG: President Obama er glad for at debatten om finansreformen nå endelig kan starte.
KEVIN LAMARQUE