Det er 30 år siden den første Star Wars-filmen hadde premiere. I den anledning skal lyssabelen til filmens hovedperson, Luke Skywalker, tas med opp i rommet, skriver Norsk Romsenter i en melding.

NASAs neste romferjeoppskytning er satt til 23. oktober. Mannskapet på romferja «Discovery» skal feste den amerikanske modulen Harmony til den internasjonale romstasjonen. I tillegg tar de med seg lyssabelen som ble brukt i «Star Wars».

Filmrekvisitten ble sendt fra Lucasfilm til Johnson Space Center i Houston i Texas etter en høytidelig seremoni tirsdag. Markedsføringsdirektør på Johnson Space Center, Roger Bornstein, holdt en kort tale under seremonien, hvor han utdypet forbindelsen mellom de ansatte i NASA og folkene bak Star Wars-filmene.

– Da vi gikk ut av kinosalen etter å ha sett «Star Wars» for første gang, hadde vi hatt vårt første møte med utforskningen av rommet. Vi kikket opp på nattehimmelen og lurte på hva som fantes der ute «i galaksen langt, langt borte», sa Bornstein.

Bornstein og lyssabelen ble kjørt med politieskorte til besøkspaviljongen på Johnson Space Center. Her blir lyssabelen utstilt for publikum fram til mandag 3. september. Deretter skal filmrekvisitten gjøres klar for oppskytningen i oktober.

KLASSIKER: Det er lyssabelen til Luke Skywalker (Mark Hamill (t.v.) som skal tilbake til verdensrommet.