– Fra og med klokken 10 1. januar vil Gazprom stanse 100 prosent av leveransen av gass til Ukraina, sier administrerende direktør Aleksej Miller i det russiske selskapet Gazprom.

– Ansvaret ligger fullt og helt på ukrainsk side.

Russland har lenge truet med å stanse gassleveransene til Ukraina dersom ikke Kiev inngår en ny kontrakt med russerne og betaler en gjeld på 2 milliarder dollar.

Onsdag kveld brøt forhandlingene sammen, og Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko hadde avvist russernes tilbud om gass til 250 dollar per 1.000 kubikkmeter.

— Planlegger å tappe

Gazprom anklager ukrainske Naftogaz for å planlegge å tappe av Russlands gassleveranser til Europa når ukrainernes forsyning fra Russland stanses.

Da Russland kuttet gassleveransene til Ukraina i 2006, tappet ukrainerne gass fra ledningene som frakter gass fra Russland til Vest-Europa. Dette førte til et prishopp på gass, og Putin sendte onsdag en advarsel om «alvorlige konsekvenser» til Kiev.

– Dersom våre partnere sier at de ikke kommer til å innfri betingelsene i kontrakten vi har undertegnet, betyr det at de vil annullere den. Og det vil være en helt annen historie med alvorlige konsekvenser, sa statsminister Vladimir Putin i en TV-sendt samtale med president Dmitrij Medvedev.

Kan begrense leveransene til Europa

80 prosent av de russiske gassleveransene til Europa går via Ukraina. Ved en stans eller forstyrrelse i gassleveransene til Ukraina fra Russland, kan også leveransene til Europa bli sterkt begrenset.

– Dette setter oss i en situasjon der forsyningene til Vest-Europa står i fare, understreket president Medvedev.