Restaurering av en av Moskvas store metrostasjoner har ytterligere understreket russeres uavklarte forhold til Stalin.

Et sitat som hyller sovjetdiktatoren, er på plass igjen etter 50 år.

«Stalin oppdro oss til å være tro mot nasjonen. Han inspirerte oss til å arbeide og være heroiske.»

De oppbyggende ordene kan en lese i hallen til den store og imponerende Kurskaja-metroen nordøst i det indre Moskva. For første gang på 50 år.

Arven etter diktatoren

Denne delen av den kjempestore stasjonen er gjenåpnet etter et års omfattende restaurering.

Det har samtidig gitt anledning til skjerpet strid om arven etter sovjetdiktatoren. Russland har store vansker med å ta avstand fra Josef Stalin, hvis styre fra slutten av 1920-årene til hans død i 1953 var skyld i millioner av menneskers død under tvangskollektiviseringen av landbruket og politiske utrenskninger i kommunistpartiet, militæret og blant vanlige borgere.

Den opprinnelige sovjethymnen

Stalin-hyllesten, som opptrer i form av et vers fra sovjethymnen fra 1944, ble fjernet fra undergrunnsstasjonen av sovjetleder Nikita Khrustsjov sist på 50-tallet i forbindelse med avstaliniseringen, som skulle ha vært et endelig oppgjør med Stalin-tiden.

Sovjethymnen – hvis forfatter, Sergej Mikhalkov, forleden døde i en alder av 96 år – ble under avstaliniseringen omskrevet til en hyllest av sovjetstatens grunnlegger, Vladimir Lenin, og i 2000 fikk president Vladimir Putin den så omskrevet i enda en versjon, som hyller det nye Russland.

Melodien – ikke minst kjent fra årtiers olympiske leker – er den samme.

Men i forbindelse med restaureringen av Kurskaja-stasjonen, en av de mest benyttede i hovedstadens metrosystem, er altså Stalin-hyllesten dukket opp igjen.

– Som naziminnesmerke med Hitler

Menneskerettsorganisasjoner har fordømt den som «smakløs».

– Det ville svare til å restaurere et naziminnesmerke med Hitlers navn på et hake-kors, sier lederen av menneskerettsorgani-sasjonen Memorial, Oleg Orlov, til russiske medier. Organisasjonen viser til en tendens i den russiske toppledelsen til å bagatellisere Stalin-tidens forbrytelser.

Kritikken blir avvist av bl.a. talsmann for Moskvas metro, Pavel Sukharnikov, som sier at man bare har ønsket å gjenskape metroens opprinnelige utseende fra 1949.

– Vi vil være tro mot historien, sier han.

– Selv om han er omstridt, er Stalin en del av Russlands fortid, sier et kommunistmedlem av parlamentet, Sergej Obukhov, som ikke ser på diktatorens rolle som bare negativ. Han mener metrostasjonen bør være fredet «som ethvert annet historisk monument».

«Kuriøs»

Leder av Moskva-avdelingen av Amnesty International, Sergej Nikitin, oppfatter saken som «mer kuriøs enn en skandale.»

– Jeg forstår folks følelser, men jeg synes det er viktig at man har bevart den opprinnelige arkitekturen og dens dekorasjoner. Henvisninger til både Lenin og Stalin kan finnes på mange andre metrostasjoner, sier han.

En statue av Stalin, som sto i den opprinnelige Kurskaja-metroen, er ikke gjenreist. Den forsvant en gang i 1950-årene under det delvise oppgjøret med massemorderen.

«Ikke» massemorder

Det kan for øvrig være siste gang man kan hefte denne betegnelsen på sovjetdiktatoren.

Stalins barnebarn, Jevgenij Djugasjvili (samme etternavn som bestefarens opprinnelige), har i en rett i Moskva reist injurie-sak mot den uavhengige avisen Novaja Gazeta, som i en artikkel i april nevnte det faktum at Stalin hadde beordret drap på sovjetborgere og personlig beordret dødsdommer på ledende medlemmer av kommunistpartiet.

Han har i en foreløpig rettshøring krevd erstatning fra avisen på 9,5 millioner rubler (to millioner kroner) og 500.000 rubler fra artikkelens forfatter, Anatolij Jablokov. – Det er i ferd med å skje et skifte i samfunnssynet på Stalin, sier Jablokov til avisen The Moscow Times. – I dag hører vi mye mer om hvor effektiv leder Stalin var enn om undertrykkelsen han sto for.

Det er lenge siden det ...

Russere flest trekker på skulderne av den gjenskapte hyllesten av Stalin. Det er jo så lenge siden ...

Jyllands-Posten/Bergens Tidende