I fjor ble det anmeldt 1.200 tilfeller av utpressing og dette var dobbelt så mange som på slutten av 1990-tallet, skriver Dagens Nyheter.

Kriminelle gjenger som Hells Angels, Bandidos og Brödraskapet Wolfpack driver nå organisert innkreving av gjeld, også fiktiv gjeld, og bruker trusler om vold for å få inn pengene, skriver avisen.

Den som går til politiet og anmelder forholdet, eller vitner i rettssaker mot pengeutpresserne, risikerer å bli truet og forfulgt.

– Utpressing som forbrytelse har endret karakter, sier statsadvokat Nils Rekke som arbeider ved Riksadvokatens kontor i Sverige.

Rekke ønsker å heve minimumsstraffen for pengeutpressing til to år og mener at domstolene ikke helt har fått med seg hvordan virksomheten har endret karakter de siste årene.

Politiet tror statistikken over anmeldte tilfeller av pengeutpressing bare er toppen av et isfjell, fordi mange av ofrene kvier seg for å gå til anmeldelse av frykt for represalier.

– Mørketallene i statistikken er stort. En del ofre har også håndtert svarte penger og nøler med å gå til politiet, sier nestsjefen ved kriminalpolitiet i Västra Götaland, Sven Alhbin.

– Utpressingen inngår dag i forretningsvirksomheten til de kriminelle gjengene. De kjøper opp gjeld og de dikter opp gjeld som ofrene deretter blir tvunget til å betale for å unngå mishandling og andre ubehageligheter. Det er en lukrativ geskjeft som i betydelig grad finansierer gjengenes øvrige kriminelle virksomhet, sier Alhbin.