— Vi sto bak angrepet, sier Yousuf Ahmadi, en talsmann for opprørsbevegelsen Taliban.

Aksjonen skal ha vært planlagt i over to måneder.

— Vi detonerte en lastebil med 1800 kilo med eksplosiver, brøt gjennom porten og drepte alle vaktene, hevdet han på telefon fra ukjent sted.

400 Taliban-krigere rømte

Ifølge den NATO-ledede ISAF-styrken klarte over 1100 fanger å rømme, mens afghanske myndigheter setter tallet til 886.

Omkring 400 av dem som rømte, var Taliban-medlemmer, blant dem flere opprørsledere. ISAF deltar i jakten på røm-lingene sammen med afghanske sikkerhetsstyrker.

Ahmadi sier Talibans krigere vil være i stand til å gjennomføre tilsvarende angrep andre steder i Afghanistan, noe som bidrar til frykten for at militsen har fått større slagkraft.

Selvmordsbombere

Angriperne brukte to selvmordsbombere, én av dem med en tankvogn fylt med eksplosiver. Etterpå tvang talibansoldater på motorsykkel seg inn i fengselet. De avfyrte raketter fra gårdsplassen innenfor murene.

Ahmadi sier 30 opprørere deltok i stormingen av fengselet i den sørafghanske byen. Minst 15 voktere ble drept i det voldsomme angrepet fredag kveld.

En av de rømte fangene, Abdullah Jan, forteller at de ble hentet ut med biler av Taliban.

Ingen pågrepet

Ingen av de rømte fangene var blitt pågrepet lørdag kveld.

— Tjenestemenn prøver å finne ut hva som egentlig skjedde. Vi prøver å finne ut om de fikk hjelp fra innsiden, sier visejustisminister Mohammad Qasim Hashimzai.

— Angrepet mangler sidestykke, og vi har sammen med utenlandske soldater satt i gang en aksjon for å finne og pågripe fangene, tilføyer han.

Flere hundre av de innsatte i fengselet i Kandahar deltok i mai i en storstilt sultestreik. Fangene hevder at de er blitt torturert og at de nektes en rettferdig rettssak, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Taliban ble fjernet fra makten etter den amerikanskledede invasjonen av Afghanistan i 2001. Siden den gang har Taliban-bevegelsen kjempet mot internasjonale styrker i landet og det nye afghanske regimet.

SPRENGT: En mor leter etter sønnen sin, som var vakt i Kandahar-fengselet, dagen etter det voldsomme angrepet som Taliban har tatt ansvar for. Angriperne smadret hovedporten og over tusen fanger rømte. FOTO: REUTERS/SCANPIX
STRINGER/AFGHANISTAN