Fredagsbønnen var i full gang da væpnede menn åpnet ild mot de troende i moskeen i Rawalpindi. Så sprengte angriperne seg i luften.

Minst 40 personer ble drept og 26 såret i angrepet mot bønnehuset i den pakistanske byen Rawalpindi, som ligger bare en halvtimes kjøring fra Pakistans hovedstad Islamabad.

– Det var tre av dem. De begynte først å skyte før de sprengte seg i luften, sier Rawalpindis politisjef Rao Iqbal.

Hærens talsmann, generalmajor Athar Abbas, sier inntil fem væpnede menn var involvert i angrepet.

– De utløste bomber inne i moskeen. De begynte å skyte mot de troende, sier han.

– Hjelpeløse

Ifølge en lokal TV-stasjon ble flere mennesker som var i moskeen, likvidert med kaldt blod.

– Det var en forferdelig situasjon. De skjøt mot hvem som helst. Det lå lik på gaten, og jeg gjemte meg bak noen trær, sier Nasir Ali, som er sønn av en militæroffiser, til TV-stasjonen Dawn.

– Etter en stund så jeg at tre håndgranater ble kastet inn i moskeen, og jeg hørte bare folk som skrek. Også barn lå døde igjen. Vi var hjelpeløse og kunne ikke gjøre noen ting. Det var håpløst, sier han.

Soldater drept

Øyenvitner fortalte om minst fem eksplosjoner, og Pakistans innenriksminister Rehman Malik forklarte at gjerningsmennene var forkledd som troende.

Gjerningsmennene kom i en grå Toyota, og imamen hadde akkurat avsluttet sin preken med å rope «Allahu akbar» da en eksplosjon rystet moskeen Parade Lane.

– Rett etter at vi hadde avsluttet bønnen, hørte jeg en eksplosjon og skyting. Jeg så noen sårede som lå på gårdsplassen foran moskeen, sier Bakhtawar Hussain.

Like ved moskeen ligger hovedkvarteret til det pakistanske militæret, som ble angrepet tidligere i år. Mange soldater fra den pakistanske hæren besøker moskeen, og det var mange militære blant dem som måtte bøte med livet i fredagens angrep.

Krig i Sør-Waziristan

Angrepet er det hittil siste av mange som har rammet Pakistan de siste månedene. Regjeringsstyrkene startet sin offensiv mot al Qaida og pakistanske Taliban i Sør-Waziristan nordvest i landet i oktober.

Flere hundre mennesker har mistet livet i opprørsangrep rundt om i landet siden offensiven startet.

De siste to og et halvt årene er 2.570 mennesker drept i ulike opprørsangrep.

Samtidig er Pakistan under økende amerikansk press for å gjøre noe med trusselen fra islamistiske opprørere for slik å gi USA en håndsrekning i krigen mot slike grupper i Pakistans naboland Afghanistan.

Pakistansk militærpoliti holder vakt mens en bil blir fjernet fra området rundt moskeen i Rawalpindi som fredag ble utsatt for et voldsomt selvmordsangrep fra flere væpnede personer.
MIAN KHURSHEED