Kola Boof, forfatterinne

— Nei, sier en av vestens fremste bin Laden-eksperter, den amerikanske journalisten Peter Bergen.

— Jo, sier den sudanske forfatterinnen Kola Boof. (Hun lever i dekning et sted i USA).

Og hun fortsetter: - Bergen vet ikke hva han snakker om. Han har ikke delt seng med Osama.

DET ER I SIN selvbiografi «Diary of a Lost Girl» den 34 år gamle sudanske forfatterinnen bekrefter at hun hadde et forhold til bin Laden. Angivelig skal han ha «plukket» henne opp på en restaurant i Marrakesh i Marokko i 1996, voldtatt henne og tvunget henne til å bo sammen med ham i et halvt år i et herskapshus. Det skal ha vært en periode innhyllet i marihuanarøyk der sengeleken ble akkompagnert av rockemusikk fra Van Halen og B-52 der sjefsterroristen også bekjente for henne at han var besatt av sangerinnen Whitney Houston og ville gi Houston et hus han hadde i Sudan.

Det amerikanske magasinet Harper's bringer et utdrag av biografien i sitt septembernummer. Men allerede da biografien utkom i USA tidligere i år, gikk Peter Bergen til frontalangrep på Kola Boof og kalte historien for «løgn, dikt og tant». Osama bin Laden hadde aldri vært i Marokko, og en del navn som Boof oppgir var i kretsen rundt bin Laden, kan umulig ha vært det.

Kola Boof står på sitt.

BORTSETT FRA NYE trusler, videoformidlet gjennom hans nestkommanderende Ayman al-Zawahiri - er det ingen som har hørt noe fra bin Laden.

Og det er egentlig lenge siden. Ifølge amerikanske militære toppledere har man egentlig ingen håndfaste indikasjoner på hvor bin Laden kan oppholde seg siden 2002 og 2003. Han har kuttet ned elektronisk kommunikasjon til et absolutt minimum, han har ikke vært sett, og det har ikke kommet meldinger som kan gi en pekepinn på hvor han oppholder seg. Dette har styrket formodningene om at han er død.

På den annen side dukker det fra tid til annen opp meldinger om endringer i al Qaidas styringsstruktur, om at organisasjonen ikke lenger er så sentralstyrt, og at «makten» er blitt spredd på flere hender. Som for eksempel at Taliban-lederen Mullah Omar har fått et mer direkte operativt ansvar for de aksjonene som Taliban nå gjennomfører i Sør-Afghanistan, og at han skal lede disse fra grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan. Fra de to regionene Nord- og Sør-Waziristan, som offisielt omtales «stammeområdene», men som like gjerne kunne kalles «røverområdene», går det er nettverk av forbindelseslinjer på tvers av grensen Afghanistan/Pakistan. Det er blant annet gamle smuglerruter som fortsatt er i bruk, og det skal ikke mangle på skjulesteder.

De siste formodninger, fordi ingen tar sjansen på at bin Laden er død, går ut på at al Qaida-lederen oppholder seg i Sør-Waziristan, og at han reiser frem og tilbake over grensen. Amerikanerne skylder på manglende samarbeidsvilje fra pakistanernes side når de skal forklare hvorfor det ikke er mulig å lokalisere bin Laden og andre fremtredende terroristledere. Alle aksjoner på pakistansk side av grensen skal forhåndsgodkjennes, i tillegg skal forbindelsene mellom al Qaida og Taliban og de forskjellige stammehøvdingene som kontrollerer disse områdene være meget gode.

I OG FOR SEG er det ikke unaturlig om bin Laden har søkt skjul i det vestlige Afghanistan.

Et av tilholdsstedene hans var i et hus like nord for den afghanske byen Jalalabad, knutepunktet på veien til Peshawar i Pakistan. Her ble det gjort mange forsøk på å uskadeliggjøre ham - aksjoner som norske spesialstyrker høyst sannsynlig var en del av da de deltok i operasjonene i Tora Bora-fjellene nord for Jalalabad.

Hvorfor er det så viktig å holde myten om bin Laden levende? Og hvorfor så viktig å få tak i ham når sporet er så kaldt?

En ting er at han har ansvaret for at tusener av mennesker har mistet livet, noe han har innrømmet i flere videosnutter kringkastet blant annet over den arabiske fjernsynsstasjonen Al Jazeera.

En annen sak er at han fremstår som en symbolskikkelse for islamistenes opprør mot vestlig kultur og innflytelse. At han i motsetning til mange andre «opprørsledere» er en samlende figur som selv om budskapet fremføres av en stedfortreder, utgjør en høyst levende trussel.

OM KOLA BOOFs historie er riktig, skulle man kanskje flytte oppmerksomheten fra kalde spor til en varm seng hos en vakker kvinne eller to et sted i Sør-Waziristan ...

HVOR ER HAN? Osama bin Laden holder videooverført tale, igjen på et ukjent sted. Ifølge amerikanerne har man ikke fått håndfaste indikasjoner på hvor han oppholder seg siden 2002 og 2003.

ARKIVFOTO: REUTERS