Det er stadig tydelige spor etter attentatet på Hariri i sentrum av Beirut. Ved begynnelsen av strandpromenaden står ruinene av det tidligere legendariske hotellet St. George som et monument over det mest markante attentatet på en libanesisk politiker i nyere tid.

Turister tar bilder av det lyserøde hotellets ruiner, og i nærheten er det satt opp en stor statue av den avdøde statsministeren. Bilene kjører igjen på veien hvor bomben på ca. et tonn gravde et to meter dypt hull i asfalten, og vel er hullet tettet, men attentatet 14. februar 2005, der i alt 23 mennesker ble drept, er langt fra glemt.

I mars 2009 ble det opprettet et internasjonalt tribunal som skal etterforske hvem som sto bak drapet på den tidligere statsministeren. Fordi Hariri var kritisk til Syrias tilstedeværelse i Libanon, har mange libanesere hele tiden mistenkt Syria for å stå bak. Men ifølge det tyske magasinet Spiegel har nye opplysninger dreid mistanken i en annen retning.

Åtte mobilnumre

Spiegel siterer kilder nær etterforskningen i det internasjonale tribunalet for å si at Hizbollah er mistenkt for å stå bak attentatet på Rafiq Hariri.

Det tyske magasinet er bl.a. i besittelse av detaljerte opplysninger om hvordan man har identifisert åtte mobilnumre som ble utstedt i Tripoli nord i Libanon. Numrene ble aktivert seks uker før attentatet, de ble kun brukt til innbyrdes kommunikasjon og ble ikke lenger brukt etter attentatet bortsett fra ett enkelt nummer.

Ifølge Spiegel er dette ene nummeret angivelig den rykende pistol som forbinder Hizbollah til Hariri-attentatet. Den antatte eieren av nummeret, Abd al-Majid Ghamlush, ringte til sin kjæreste fra den hemmelige telefonen, og Spiegel beskriver Ghamlush som et Hizbollah-medlem som var trent i Iran. Han er dessuten nevnt som mannen som opprinnelig kjøpte mobiltelefonene, men det er uvisst om han stadig er i live.

Hizbollah: «Oppspinn»

Hizbollah avviser informasjonen i Spiegel og kaller anklagene for «oppspinn».

«Det er ikke mer enn politiske beskyldninger som er produsert av det samme svarte rom som har diktet opp slike historier de siste fire årene,» het det i en uttalelse fra Hizbollah som ble offentliggjort på al-Manar TV søndag.

Ifølge Hizbollah er de siste opplysningene bare offentliggjort for å skade Hizbollah, som også er et politisk parti i Libanon, i forbindelse med parlamentsvalget i slutten av neste uke.

Forbilde

Mange libanesere så opp til den sunnimuslimske Rafiq Hariri, som i tillegg til sin motstand mot Syria var kjent for sin sekulære profil. Hariri, som var mangemillionær, hadde nære forbindelser til Saudi-Arabia, og han brukte forbindelsene til å gjenoppbygge store deler av Beirut etter borgerkrigen, som endte i 1990.

USA og Israel regner Hizbollah som en terrororganisasjon med nære forbindelser til Iran og Syria. Så selv om Hizbollah rent praktisk skulle ha utført attentatet på Hariri, er analytikeres vurdering at Hizbollah ikke ville utføre et attentat som dette uten å ha konferert med Syria og Iran, som regnes som Hizbollahs sponsorer av våpen og penger.

Tribunalet etterforsker

Israels utenriksminister, Avigdor Lieberman, krever at Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah blir rettsforfulgt hvis opplysningene i Spiegel er sanne, men det internasjonale tribunalet har ikke ønsket å kommentere de nyeste opplysningene.

Ifølge CNN sier Radhia Achouri, talskvinne for tribunalet, at man ikke kommenterer spekulasjoner i mediene.

Det ventes at tribunalet er ferdig med etterforskningen i 2010.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

FOLKETS HELT: Rafiq Hariri hadde en høy stjerne blant libaneserne. Det har han fremdeles.
MOHAMED AZAKIR