• George Bush har ødelagt vårt globale rykte, sier medieprofessor Sandra Braman fra Wisconsin.

Årets USA-valg er derfor ekstremt viktig for å gjenopprette USAs gode navn og rykte, mener professoren som for tiden gjesteforeleser ved institutt for informasjons— og medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

Braman og Nina Berven, postdoktor ved institutt for sammenliknende politikk, utgjør to tredjedeler av bt.nos ekspertpanel under USA-valgkampen.

— Valget i USA er viktig også for nordmenn. Økonomiske forhold i landet påvirker vår økonomi selv om vi ønsker det eller ei, sier Nina Berven (35) fra Askøy.

Forandring fryder

Hun skrev doktorgradsoppgave om velferdsreformen i USA på 1990-tallet, og hun studerte retorikken i Kongressen sammenlignet med stortingsdebattene om kontantstøtten på samme tid.

— Jeg var overrasket over nivået på debattene i Kongressen. De var langt mer interessante enn jeg hadde trodd på forhånd, sier Berven.

I natt står tre senatorer og to tidligere guvernører i sentrum for en politisk batalje i USA. 24 delstater skal plukke ut sine presidentkandidater.

— Jeg kan like godt gi til kjenne at jeg er Obama-tilhenger, sier Sandra Braman.

Hun mener at Barack Obama vil kunne tilføre amerikansk politikk reell forandring.

— Hillary Clinton er ikke noen forandring. Obama appellerer også til unge velgere som lenge har vært lite interessert i politikk. Han er reflektert og artikulert. Jeg er så gammel at jeg husker Kennedy. Bare følelsen av å ha en sånn som han igjen, en liten stund, er en fin ting, sier Braman.

Fritt Ord

De er begge enige om at John McCain kan slå både Clinton og Obama hvis han blir republikanernes kandidat.

— Men Obama har større mulighet til å slå McCain enn Clinton. Undersøkelser viser at så mange som 50 prosent av demokratene aldri vil stemme på Clinton, sier Braman.

Bramans opphold i Norge er finansiert av Fritt Ord. Hun er opptatt av hvordan medias rolle er i USA-valget.

— Det er også mange saker som har fått veldig liten oppmerksomhet så langt. Antiterrorlovenes betydning for amerikanerne er så å si neglisjert, sier Braman.

Du kan stille spørsmål til Braman, Berven og valgekspert Terje Sørensen i valgpanelet vårt øverst på denne siden.

Tor Høvik