«Stopp krigen mot Irak!» ropte rundt 800 bergensstudenter etter markeringen på Muséplass i går formiddag. Deretter toget de ned til Den blå steinen på Ole Bulls plass der om lag 200 elever fra videregående skoler var samlet og ropte avsky mot USA og Storbritannias krig i Irak.

Norsk Studentunion i Bergen og Studenter for fred tok initiativ til krigsprotesten på universitetet, mens Fredsinitiativet sto bak markeringen på Ole Bulls plass. I går kveld var det en tredje krigsdemonstrasjon i sentrum. I morgen kommer trolig tusener til Bergens-markeringen mot krigen.

Mer enn pensum i hodet

— Vi vil vise samfunnet at fremtidens akademikere har annet i hodet enn å lese pensum og greie eksamen, sa Ståle Holgersen fra Studenter for fred i sin appell foran Universitetet i går. Bergensstudentene streiket fra klokken 12 for å demonstrere mot krigen.

— Dette er en sorgens dag for verdenssamfunnet, og en skammens dag for Bush og Blair, VG og Carl I. Hagen. Det er de sivile som blir offer i disse nye krigene. Etter Kosovo-krigen viste det seg at 95 prosent av de militære målene var sivile, sa professor Arild Linneberg fra litteraturvitenskap i en appell.

Fred Ove Reksten ledet allsangen da studentene stemte i med «I natt jag drömde» og «If you cannot find Osama, bomb Irak».

- Hva mener Bondevik?

Ida Cathrine Ruud fra organisasjonen Changemaker gikk til angrep på Norges offisielle holdning til Irak-krigen.

— Det er en bra ting at statsminister Bondevik ikke vil delta i krigen, men han sier ikke noe imot USA. Hva mener han? Ville Norge ha støttet krigen dersom vi hadde fått et FN-vedtak? Den norske regjeringen har vært vinglete og uklar hele tiden, sa Ida Cathrine Ruud.

På studentenes bannere kunne en lese «Nei til blod for olje», «Ingen krig mot Irak», «Krig er forakt for liv, fred er å skape» og «Krig er det sanne helvete».

MOT KRIGEN: Bergensstudentene var blant landets første som markerte motstand mot Irak-krigen i går. Rundt 800 samlet seg til appeller og allsang på Muséplass.<p/>FOTO: HELGE SKODVIN