En meteoritt eller en meteorittlignende gjenstand kan ha truffet jorden på en slette nord i Latvia. Krateret er ni meter bredt og tre meter dypt.

Eksperter er uenige om krateret virkelig er skapt av en meteoritt. Én ekspert mener må være en praktisk spøk. Prøver tas nå for å fastslå hvem som har rett.

Røyk fra krateret Den latviske geologen Uldis Nulle hastet av gårde til krateret i går, etter at folk i området meldte at de hadde sett noe falle ned fra himmelen.

Da han sent om kvelden kom frem til krateret ved byen Mazsalaca, ca. 17 mil fra Riga, steg det fremdeles røyk opp fra hullet.

— Mitt førsteinntrykk var at, ja, det var en meteoritt. Alt tyder på det, sier Nulle til Associated Press.

Både den lille ryggen langs kanten i krateret og den gråsvarte flekket i bunnen, er tegn på at en meteoritt har truffet, ifølge Nulle. Det er ikke målt radioaktivitet på stedet.

- Én meter i diameter Meteoritten må ha vært minst én meter i diameter for å ha lagd et krater på den størrelsen, mener astrofysiker Asta Pellinen-Wannberg ved de svenske Instituttet for romfysikk.

Det er uvanlig at en så stor meteoritt treffer jorden. De fleste utenomjordiske gjenstander som krysser vår banne, brenner opp i atmosfæren før de når jordoverflaten.

Den siste kjente meteoritten på samme størrelse traff jorden i 2007, nærmere bestemt Peru, i nærheten av innsjøen Titicaca. Krateret var da tolv meter bredt og fem meter dypt.

Kan det være en spøk? Eksperten Dainis Ozols, som undersøkte krateret i dag, mener det må være en godt gjennomført spøk. Han tror mennesker har gravd ut hullet, og fått det til å se ut som et krater ved å brenne noe i bunnet.

Andre skeptikere viser til at det ikke ligger noe jord rundt krateret. Om en meteoritt hadde truffet, ville den kastet jord lengre fra hullet, mener de.

Nulle ville i dag ikke kommentere disse påstandene. En gruppe ledet av Nulle fra det latviske senteret for miljø- geologi og meteorologi skal ta med prøver fra krateret til testing i Riga, for å fastlå om det virkelig er laget av en meteoritt.

Politiet har sperret av området for å hindre at folk tar med seg jord som souvernir fra hullet.

Tror du dette er en spøk? Si din mening.