Stockholms-politiet skal øke sitt nærvær og sin synlighet på kjøpesentre og andre steder i den svenske hovedstaden, opplyste politiet under en pressekonferanse i Stockholm søndag.

Säpo er i full beredskap og tok søndag morgen over ansvaret for etterforskningen. Anders Thornberg i Säpo sier eksplosjonene etterforskes som en terroristhandling.

— Klokken 9 i dag morges tok Säpo over etterforskningen av det vi betegner som en terroristhandling, sa Thornberg på pressekonferansen.

Sikkerhetspolitiet i Norge opplyser at trusselnivået ikke er endret i forbindelse med lørdagens hendelser, men trusselbildet vil fortløpende vurderes.

Ber om tips

Det svenske Samarbeidsrådet mot terrorisme vil bli innkalt i løpet av dagen. I rådet samarbeider 14 svenske myndigheter, blant dem påtalemyndighet og det svenske forsvaret.

Thornberg vil ikke bekrefte at e-posten med trusselbrevet som ble sendt til nyhetsbyrået TT og til Säpo like før eksplosjonene, har sammenheng med bombene.

Säpo mistenker foreløpig ikke noen forbindelse mellom lørdagens hendelser og bombetrusselen mot Göteborg sentrum i slutten av oktober.

Politiet ber om tips i saken, og ber om at publikum tar kontakt hvis de har opplysninger eller ser noe mistenkelig som kan knyttes til saken.

Trusselbrev

Ti minutter før den første eksplosjonen lørdag kveld, mottok nyhetsbyrået TT og svensk sikkerhetspoliti en e-post.

«Nå skal deres barn, døtre og søstre dø, slik våre brødre og søstre og barn dør», het det e-posten, der det blant annet ble henvist til de svenske soldatene i Afghanistan.

E-posten henviste videre til den svenske kunstneren Lars Vilks som har hisset på seg mange muslimer med sine karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Etter ytterligere ti minutter utløste selvmordsbomberen en sprengladning på Bryggargatan, et par hundre meter fra den brennende bilen.

— Brannen ble raskt slukket, og vi konstaterte raskt at mannen var død. Noen personer fikk lettere skader, opplyser politiet under pressekonferansen søndag morgen.

Ung iraker

Politiet i Sverige vil foreløpig ikke bekrefte identiteten til selvmordsbomberen, men ifølge tyske Der Spiegel er det en ung iraksk mann som skal stå bak.

Spiegel Online skriver at den unge irakeren har vært aktiv på sosiale nettmedier og skrevet innlegg mot krigene i Irak og Afghanistan.

— Pappa elsker dem

E-posten TT mottok viser også mannens tilknytning til den arabiske delen av verden.

Mannen hevder å ha vært i Midtøsten for å føre hellig krig, noe han ifølge seg selv aldri fortalte til kona og barna.

Han understreker videre i e-posten sin kjærlighet til familien og ber kona kysse barna fra ham.

— Si til dem at pappa elsker dem, heter det i e-posten.

- Ikke alene

Terroreksperten Magnus Ranstorp, som er tilknyttet den svenske Försvarshögskolan, er overbevist om at selvmordsbomberen ikke var alene om aksjonen.

— Det er ekstremt usannsynlig at han handlet helt på egen hånd. Andre har støttet ham. Han kan også ha hatt støtte fra utlandet, enten fra en organisasjon eller fra en gruppe individer, sier Ranstorp til NTB.

Ranstorp har de siste 20 årene forsket på al-Qaida og militante islamister, og han tror at gjerningsmannen har vært i Säpos søkelys.

— Dette er en mann som Säpo ganske sikkert har hatt i kikkerten, sier Ranstorp, som er dypt bekymret over at Sverige og Norden lørdag opplevde sin første selvmordsbomber.

— Det er ekstremt urovekkende at noe slikt skjer her, sier han.