Den serbiske regjeringen mener at USA har brutt folkeretten ved å støtte Kosovos løsrivelse fra Serbia.

– USAs avgjørelse vil ikke gjøre den falske staten til en ekte stat, sa statsminister Vojislav Kostunica da han mandag kveld ga nasjonalforsamlingen beskjed om at ambassadøren er hjemkalt med øyeblikkelig virkning.

Omtrent samtidig sto diplomater i kø i Kosovos hovedstad Pristina for å etablere diplomatiske forbindelser med den nye staten.

Dagen etter at kosovoalbanere over hele verden feiret sitt nye hjemland, ble staten anerkjent av en rekke land, men det kom ingen felles anerkjennelse fra EU.

Frankrike, Storbritannia og Italia var raskt ute med å gi den nye staten sin støtte, og 12-15 andre EU-land vil gjøre det i løpet av uken.

Spania, Romania, Hellas, Kypros og Slovakia gjorde det imidlertid klart at de ikke støtter uavhengigheten.

Likevel lot landenes utenriksministre seg overtale til å undertegne en felles uttalelse der EU forplikter seg til å hjelpe Kosovo framover.

Problemer i kø

Samtidig som det nye landet fikk sine første støtteerklæringer, måtte gatefeierne til pers i hovedstaden Pristina for å rydde opp etter søndagens frihetsfest.

Kosovoalbanerne tror på en bedre fremtid etter løsrivelsen fra Serbia, men de økonomiske utfordringene står i kø. Organisert kriminalitet, korrupsjon, fattigdom og skyhøy arbeidsledighet er blant problemene.

Bare om lag halvparten av arbeidsstyrken er i jobb, og rundt 45 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen på 1,5 euro om dagen.

Løsrivelsen fra Serbia betyr trolig at Kosovo heretter vil kunne få støtte fra det internasjonale pengefondet IMF, og det er også håp om at internasjonale selskaper vil bli mer villige til å investere.

Serbia til sak

Serbia er i harnisk etter den lenge varslede uavhengighetserklæringen, og både i Beograd og serbiskdominerte områder i Kosovo fortsetter rasende demonstranter å vise sin avsky mot det de mener er rent røveri.

Serbiske myndigheter varsler at de vil stille Kosovos ledere for retten, for å ha brutt grunnloven på det groveste.

EU har lenge forsøkt å lokke Serbia til en mykere holdning ved å tilby landet mer hjelp og et mulig EU-medlemskap i framtida.

Den utstrakte hånden er det fortsatt, understreker Sveriges utenriksminister Carl Bildt. Han sier at Kosovo er et helt spesielt tilfelle og innrømmer at saken er problematisk.

– Vi vil ikke åpne en Pandoras eske som utløser en rekke av erklæringer andre steder. Saken er problematisk fordi den går til kjernen i internasjonal rett, sier Bildt.

Gradvis overgang

EU er nå i ferd med å overta FNs rolle som overformynder for de folkevalgte kosovoalbanske politikerne, dermed blir ikke landet helt selvstendig med det første.

– Kosovo beveger seg fra å være et FN-protektorat til å bli et slags EU-protektorat, sier Kari M. Osland, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, til NTB.

Det skal opprettes et internasjonalt sivilt kontor som har makt til å oppheve lover som Kosovos nasjonalforsamling vedtar, og til å fjerne offentlig tjenestemenn fra stillingene sine.

Etter hvert skal de kosovoalbanske politikerne få mer makt, men det er uklart hvor raskt dette vil skje og når EU vil kunne redusere sitt nærvær.

Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner tror Kosovos uavhengighetserklæring er slutten på problemene på Balkan, men han måtte innse at flere EU-land nekter å anerkjenne landet.
FRANCOIS LENOIR
Spania har sine egne separatister å stri med i Baskerland og frykter Kosovos smitteeffekt. Landet vil ikke anerkjenne Kosovo som uavhengig, kunngjorde utenriksminister Miguel Morantinos mandag.
THIERRY ROGE
Tusenvis av kosovoserbere marsjerer mot brua som deler byen Mitrovica i to. De mener at kosovoalbanerne har stjålet landet deres.
NIKOLA SOLIC
Studenter marsjerer i protest mot Kosovos uavhengighetserklæring i Beograd. Serbiske myndigheter anklager Kosovos ledere for å ha brutt landets grunnlov og vil stille dem for retten.
MARKO DJURICA