Arbeiderpartiets beslutning om å gå inn i Benjamin Netanyahus regjeringskoalisjon kan bli risikosport. Partiets leder, Ehud Barak, som forhandlet avtalen på plass, har bare litt mer enn halve partiet med seg. Det skaper spekulasjon om partiet er på vei mot splittelse.

Trykket stemning

Stemningen var trykket tirsdag kveld, da Arbeiderpartiets delegater stemte over om partiet skulle gå med i Likud-lederen Benjamin Netanyahus regjering, som i tillegg til Likud teller det ultranasjonalistiske, høyreorienterte partiet Yisrael Beiteinu og det ultraortodokse, religiøse Shas. Flere medlemmer sa før avstemningen at de vil melde seg ut av partiet hvis Arbeiderpartiet gikk med i en regjering ledet av Likud, og bare 680 av 1187 delegater stemte for.

Valgnederlaget

Arbeiderpartiet, som av mange regnes for å være Israels grunnleggende parti, var en viktig partner for det ledende Kadima-partiet i den siste sentrum-venstre-regjeringen. Partiet led et voldsomt nederlag i valget i februar, da det gikk tilbake til kun 13 mandater i Knesset. Mange av partiets medlemmer innstilte seg da på å innta plass i opposisjon; særlig fordi de ikke kunne se hvordan Arbeiderpartiet skulle passe i en sterkt høyreorientert regjeringskoalisjon ledet av Netanyahu.

Noen partimedlemmer ser imidlertid dette som en ny sjanse til å få innflytelse og være en moderat partner i en ellers svært høyredreid regjering. For andre har Ehud Barak nettopp underskrevet partiets dødsdom.

De unge frustrerte

Ifølge observatører var det særlig de unge i Arbeiderpartiet som luftet sin frustrasjon ved avstemningen. Frustrasjonen kom ut i form av buing og motstanderne ga uttrykk for en frykt for at befolkningen ikke lenger vil stole på partiet, når lederne kan dreie partiet inn på en slik vei. For dem har et sentrum-venstre-parti som Arbeiderpartiet ikke noe å gjøre i en høyreorientert regjering med ultraortodokse og ultranasjonalister. Det er disse medlemmene som nå kan komme til å føle seg fremmede i Arbeiderpartiet.

Ehud Baraks største kamp var derfor ikke å få flertall blant delegatene; hans største utfordring blir å holde samlet medlemmene i Knesset og de nyutnevnte ministerne. Ifølge israelske medier fortsetter Barak selv som forsvarsminister, mens andre partimedlemmer får fremtredende poster.

Fikk for mye ...

Dette har også skapt kritikk i Netanyahus Likud-parti, der flere medlemmer har gitt uttrykk for at Likud har gitt for mye for å få Arbeiderpartiet med i koalisjonen. Men Netanyahu har angivelig fått det som han vil. Ved å få Arbeiderpartiet med får han den forsvarsministeren han gjerne vil ha, og han slipper å skrape sammen flere småpartier for å få det nødvendige flertallet i Knesset. Dessuten kan han med denne regjeringen også bedre argumentere for at han har samlet en bred regjering; et løfte han ga under valgkampen.

Etter planen skal den nye regjeringen gjennom en tillitsavstemning i Knesset mandag. Da vil man se hvor mange av Arbeiderpartiets parlamentsmedlemmer som står bak Ehud Barak.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

SLITER: Ehud Barak sliter for å holde Arbeiderpartiet samlet.
Gil Cohen Magen