Stoltenberg var en av 25 ledere som var invitert til klimamiddag av FNs generalsekretær Ban Ki-moon i forbindelse med toppmøtet i New York.

Geitost og lam På menyen for Stoltenberg, Obama, Kinas president Hu Jintao og de andre lederne sto geitost, lam og friske jordbær.

– Det var en god samtale under middagen, og en veldig åpen tone. Det var et sterkt ønske hos alle om å få til en avtale i København, sier Stoltenberg til NTB etter middagen sent tirsdag kveld.

– Det er den gode nyheten. Den dårlige er at det er uenighet om hovedspørsmålet, nemlig hvem som skal betale. U-landene er krystallklare på at det blir ingen avtale uten at den rike verden betaler også for utslippsreduksjoner i den fattige verden, sier statsministeren videre.

Tomannshånd Middagen var det møtet som ga Stoltenberg best mulighet til å snakke direkte med nøkkelledere i verden som er avgjørende for å få på plass en klimaavtale. Og under middagen fikk Stoltenberg mulighet til å snakke med blant andre Barack Obama på tomannshånd:

– Jeg snakket med ham før middagen, og vi var jo bare 25 stykker rundt et ganske lite bord i tre timer under middagen.

– Obama gjentok at USA var veldig opptatt av å få til en avtale. Og jeg ga uttrykk for at det er Norge glad for. Han kjente også til Norges skogprosjekt i Brasil.

–Sa Obama noe nytt og konkret du ikke har hørt fra ham tidligere?

– Det er ikke så lett å referere alt han sa i en lukket middag. Han ga i hvert fall inntrykk av en sterk vilje til å få til en avtale. Men også at dette er vanskelig. Det handler jo om store økonomiske verdier og fordeling av store kostnader, sier Stoltenberg.

Klarer verdenslederne å løse klimakrisen? Delta i diskusjonen her.

CHIP EAST