London: På handelsmessen kan det virke som en god idé å ta imot en liten gave fra kinesiske forretningsforbindelser. Det kan være et viktig ledd i å få gode kontakter i Kina.

Men det uskyldige digitalkameraet eller USB-brikken som blir gitt bort, kan lett inneholde elektronikk som stripper nærmeste PC for alt innhold, inklusive forretningshemmeligheter, og sender det videre.

Eksemplet er ikke fri fantasi. Det er tatt fra en ny rapport fra den britiske etterretningstjenesten MI5, som avisen Sunday Times har fått fatt i. Her beskrives kinesisk industrispionasje som en reell og økende trussel på linje med datahacking.

Angrep fra kineserne

Den 14 sider lange rapporten konkluderer med at kineserne særlig interesserer seg for områder som forsvar, energi, kommunikasjon og produksjon.

«Hvis man som privatperson eller bedrift sitter inne med kunnskap som kan være til Kinas fordel, er det risiko for at man blir utsatt for spionasje», påpeker rapporten, som også vurderer at e-post i alle former for selskaper, inklusive advokatfirmaer, som håndterer internasjonale saker, risikerer å bli hacket.

Allerede i 2007 advarte MI5 en rekke britiske banker og andre bedrifter om at deres firmaer risikerte angrep fra kinesiske hackere.

Professor Peter Sommer

Situasjonen er ikke ukjent for Peter Sommer, professor ved London School of Economics, Han har skrevet boken «The Industrial Espionage Handbook».

Fra Japan til Kina

— For 25–30 år siden var det japanerne som spionerte på Vest-Europas industri for elektroniske varer. Det markedet tapte vi totalt til Japan da de begynte å kopiere våre varer og endte med å produsere elektronikk av meget høy kvalitet. Det eneste som er nytt nå, er hvor stort det kinesiske markedet er, og hvor raskt det går, sier Peter Sommer.

At problemet eksisterer i stor grad allerede i dag, er Peter Sommer ikke i tvil om, men han påpeker at det ikke er lett å få overblikk over hvor gjennomgripende spionasjen er.

— Det er de færreste bedrifter som vil innrømme at det er bedrevet spionasje mot dem. Det er ikke noe som gir tillit hos kundene, og derfor holder bedriftene slike episoder for seg selv. Da jeg drev undersøkelser for boken min, fikk jeg bare opplysninger om enkeltsaker mot å love full anonymitet, sier han.

Kina kan produsere alt billigere fordi arbeidskraften er mye billigere

Professor Peter Sommer

Billigere ...

  • Kina kan produsere alt billigere fordi arbeidskraften er mye billigere, og så mister den opprinnelige bedriften lynraskt markedsandeler fordi forbrukerne går etter den billigste løsningen. I dag har man vent forbrukerne til at man kan kjøpe en dvd-spiller for 30 pund (ca. 280 kroner). Det kan man ikke ta tilbake, mener Peter Sommer.

For den britiske professoren er det ikke tvil om at slaget – i hvert fall delvis – allerede er tapt.

IPHONE made in China. Billig, men hvordan skaffet kineserne seg teknologien ...?

— Jeg sitter her med en dings foran meg, som ligner en Iphone og oppfører seg som en Iphone av virkelig god kvalitet, men den er produsert i Kina, og jeg har kjøpt den i Shanghai for 35 euro (ca. 290 kroner). Kina har allerede teknologien og kan produsere den mye, mye billigere. Hvem kan konkurrere med det?

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN