En toppolitiker i de danske Socialdemokraterne anklages for å ha vært politisk spion for Venstre fram til folketingsvalget i 2005. Selv kaller politisk talsmann Henrik Sass Larsen påstandene for loddrett løgn og hevder han blir utsatt for en svertekampanje.

Det er avisen EkstraBladet som trykker anklagene lørdag. Der hevdes det at Sass Larsen, som er nærmeste rådgiver for statsministerkandidat Helle Thorning-Schmidt, viderebrakte fortrolige opplysninger til Venstre. På den måten ble Venstre-ministre løpende informert om opposisjonspartiets hensikter. Flere Venstre-politikere, deriblant Jens Rohde, som var politisk talsmann på den tiden, bekrefter påstandene, skriver avisen.

– Grotesk

Sass Larsens hensikter skal ha vært å undergrave Mogens Lykketoft, Socialdemokraternes leder fra 2002 til 2006.

– Dette er helt vanvittige beskyldninger. Det er aldeles grotesk. Jeg har ikke på noe tidspunkt overlevert opplysninger om sosialdemokratisk strategi eller noe som helst annet til Venstre, sier Henrik Sass Larsen.

Statsminister og leder for Venstre, Anders Fogh Rasmussen, sier han ikke kjenner til at partiet skal ha fått opplysninger fra Socialdemokraterne.

– Jeg har aldri bitt meg merke i at vi skulle ha noen spesielle opplysninger. Det er simpelthen noe som jeg ikke kjenner noe som helst til, sier han til Berlingske Tidende.

Lørdag ettermiddag ble det meldt at det internt i EkstraBladet skal ha vært diskusjon om substansen i artikkelen. Av den grunn måtte avisens sjefredaktør Bent Falbert selv skrive historien, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Skitt som blir hengende

Uansett om historien er sann eller ikke, så vil slikt bli hengende ved de involverte, påpeker danske kommentatorer overfor Berlingske Tidende.

– Når man får et slikt møkkaspann i hodet som Henrik Sass Larsen har fått, er det, uansett om det er riktig eller ikke, svært vanskelig å få vasket seg helt ren etterpå. Det gjelder i dag, på tirsdag, og på lengre sikt. Det vil alltid være noen som tenker ”jammen, det kunne jo være noe i det, sier Niels Karuse-Kjær. Han påpeker at Socialdemokraterne nå har måttet jobbe for å holde målet noenlunde rent, i stedet for å fronte egen politikk.

Samtidig kan også historien slå tilbake på Venstre.

– Mange vil spørre seg: er det virkelig nødvendig med den slags skitne midler i valgkampen? påpeker kommentatoren Johannes Andersen.

Uklart valgutfall

Det er vanskelig å spå utfallet av tirsdagens valg. Ulike meningsmålinger gir grunnlag for ulike spådommer om hvorvidt Fogh Rasmussen kan fortsette i statsministerstolen med støtte fra ulike konstellasjoner, eller om sosialdemokraten Helle Thorning-Schmidt kan stikke av med seieren og bli Danmarks første kvinnelige regjeringssjef.

Hvordan lørdagens spionanklager og tidligere påstander om at jokeren Naser Khader fra det ferske partiet Ny Alliance, har benyttet seg av svart arbeid, vil slå ut, vil de neste dagene vise.

POLITISKE MOTSTANDERE: Statsminister Anders Fogh Rasmussen tar sin politiske motstander Helle Thorning-Schmidt i hånden etter en TV-debatt. ARKIVFOTO: SCANPIX DANMARK