Kilder i FBI og CIA beskriver saken som det første tilfelle av spionasje i Det hvite hus i nyere historie, melder fjernsynskanalen ABC. Marinesoldaten Leandro Aragoncillo (46) kan ha drevet med spionasje i Det hvite hus i nesten tre år uten å ha blitt oppdaget.

Aragoncillo begynte å arbeide i Det hvite hus i 1999, og var året etter tilknyttet staben til daværende visepresident Al Gore. I et intervju med filippinsk fjernsyn fortalte Aragoncillo da hvor godt likt filippinske ansatte var i Det hvite hus.

– Jeg tror de liker vår integritet og lojalitet, sa Aragoncillo, ifølge ABC.

Hans siste post i Det hvite hus var hos visepresident Dick Cheney.

Jobbet for FBI

Etter å ha gått ut av marinen begynte Aragoncillo å arbeide for FBI i juli 2004. I september ble han arrestert, mistenkt for å ha stjålet over hundre sikkerhetsgraderte dokumenter og sendt dem som e-post til Filippinene.

Etter at han ble pågrepet har Aragoncillo begynt å samarbeide med etterforskerne og blant annet tilstått at han spionerte mens han jobbet i staben til visepresident Dick Cheney.

Kilder ABC har snakket med forteller at Aragoncillo blant annet skal ha stjålet ett dossier om presidenten i Filippinene. Dokumentene skal ha blitt overlevert til opposisjonspolitikere som planla et kupp mot president Gloria Arroyo. Landets avsatte president, Joseph Estrada, innrømmet i september at han hadde mottatt informasjon fra Aragoncillo.

Politiske kontakter

Et tidligere medlem av Filippinenes nasjonale politistyrke, Michael Ray Aquino, er siktet sammen med Aragoncillo. Aquino knyttes til den filippinske opposisjonslederen senator Panfilo Lacson, som har forsøkt å få avsatt Arroyo.

– Selv om han ikke har spionert for Russland eller en annen regjering, vekker det bekymring at det skjedde i Det hvite hus, sier John Martin, regjeringens ledende spionjeger i 26 år.

Det hvite hus har ikke villet kommentere saken, og ber pressen henvende seg til FBI. Etterforskerne konsentrer seg visstnok nå om å finne ut hvordan Aragoncillo fikk jobben i Det hvite hus, når han begynte å spionere og hvordan han så lenge unngikk å bli avslørt.

FRASTJÅLET: USAs visepresident Dick Cheney.
REUTERS