Jan Tystad

Vi møter Alastair Crooke ved Charing Cross jernbanestasjon i London. Han likner ikke på James Bond-typene, han minner kanskje mer om Smiley i John Le Carrés bøker ...

— Hva har fått en tidligere agent eller skal vi si spion, til å bli fredsmekler?

— Jeg kan ikke bekrefte at jeg har vært ansatt i MI6, jeg har vært ansatt i staten, men en tidligere statstjenestemann kan ikke fortelle hva han arbeidet med. Det jeg kan fortelle er at jeg i mange år hadde kontakt med grupper som har drevet forskjellige former for opprørskrig i flere deler av verden, sier Crooke og legger til:

— De såkalte terroristene har en politisk ideologi og det er denne vi må forstå. Det gjør man bare ved å snakke med dem og bli kjent med deres politikk.

Eksempelet IRA

Crooke har opprettet og leder Conflicts Forum, en fredsorganisasjon som arbeider for dialog med islamistene. Tidlig på forsommeren hadde de en konferanse med Hamas og Hizbollah-ledere på den ene siden og amerikanske og europeiske politikere på den andre i Midtøsten. I september arrangerer Conflicts Forum en konferanse i USA hvor de legger frem sine opplysninger for senatorer og kongressmedlemmer der.

Crooke påpeker at både Hamas og Hizbollah har et politisk program, nemlig å befri sine områder fra okkupanter.

— Man må lytte til dem og det har skjedd. Hizbollah har for eksempel forhandlet frigivelse av fanger med Sharon-regjeringen i Israel og Hamas har engasjert seg politisk i de palestinske områdene.

Crooke kjenner godt senator George Mitchell som var med på å forhandle frem fredsavtalen i Nord-Irland og de satt sammen i en komité som vurderte forholdene etter den andre intifadaen i de okkuperte områdene i Israel.

— George Mitchell hadde et godt uttrykk om dialoger: «Før begge sider kan innse at motstanderen har et poeng, er det ikke mulig å forhandle». Det tok mange år før IRA fikk en ledelse som skjønte at de bare kunne komme videre ved hjelp av dialog. Da startet hemmelige forhandlinger som førte frem til langfredagsavtalen i 1998, sier Crooke.

Må være tålmodige

Han var stasjonert i Nord-Irland i 1980-årene. Hans erfaringsbakgrunn er fra Afghanistan og Pakistan under krigen mot de sovjetiske okkupantene. Der møtte han dem som senere ble taliban-ledere.

— Jeg advarte amerikanerne mot disse fanatiske lederne, men da fikk jeg som svar fra en senator: - De vet i hvert fall å slåss mot kommunistene. Det var alt som betydde noe for amerikanerne.

Crooke var i Sør-Afrika og Zimbabwe på 1990-tallet og har ellers hatt lengre opphold i Midtøsten der han har fått kontakter i alle leirer.

— Hva synes du om norske fredsforhandlinger?

— De er viktige. Jeg kjenner Terje Rød-Larsen fra den tiden Oslo-avtalen ble forberedt og jeg kjenner også til de norske forhandlingene på Sri Lanka.

— Sri Lanka-freden vakler litt nå?

— Drapet på utenriksministeren var et tilbakeskritt, men slik vil det alltid være. Slike fredsforhandlinger tar tid og man må ha tålmodighet.

Alastair Crooke konsentrer mye av virksomheten om Midtøsten og USA.

Organisasjonen forsøker å informere begge sider for å skape større forståelse for de forskjellige gruppene. Han deler islamistene inn i de pragmatiske, som er villig til å inngå en dialog med Vesten.

De pragmatiske er Muslimsk broderskap, Hizbollah, Hamas og Jamaat-i-islami. De revolusjonære som ikke vil ha noe med Vesten å gjøre, er blant andre al Qaida og Salafi-jihadi .

Tror ikke på Iran-krig

— Det finnes tusenvis av såkalte eksperter på muslimsk terrorisme, men veldig få har kontakter i de forskjellige bevegelsene. Man kan ikke forstå dem uten å snakke med dem. Vi har medlemmer av Hizbollah og Hamas foruten amerikanske og europeiske politikere.

— Finnes det eksempler på at dialog fører frem?

— Historien er full av eksempler på at man kan forhandle parallelt med at det pågår væpnet strid. Det skjedde i Nord-Irland. Amerikanerne forhandlet med vietnameserne i Paris uten at det var våpenhvile i Vietnam og amerikanerne er nå i forhandlinger med sunniene i Irak, samtidig som sunniopprørerne fortsette sine angrep.

— Du har mange kontakter i USA. Tror du neste krigsmål blir Iran?

— Nei, jeg tror det er politisk svært vanskelig for George W. Bush å gå til krig mot Iran. Han har nok med Irak-krigen, som blir stadig mer upopulær blant amerikanske velgere. Det skal holdes valg og jeg tror ikke republikanerne tar sjansen på å miste velgere.

— Hva med Irans atomvåpen?

— Så vidt jeg kan se har de ikke brutt reglene hittil. Derfor kan man ikke stevne dem for Sikkerhetsrådet og starte sanksjoner, sier den tidligere britiske spionen.

<b>FREDSAGENT:</b> Som tidligere spion har Alastair Crooke vært i mange konfliktområder. Nå bruker han sin kunnskap som fredsmekler.<br/>FOTO: JAN TYSTAD