Regimet har imidlertid møtt sterk motstand i den nord— og nordøstlige delen i landet, der flere opposisjonsgrupper har forbrødret seg i den såkalte Nordalliansen. Siden 1998 har kampene bølget frem og tilbake i dette området.

13. SEPTEMBER: General Mohammad Fahim overtar som Nordalliansens øverste militære leder etter at Ahmad Shah Massoud ble drept i et attentat uken før 11. september.

18. SEPTEMBER:

Det afghanske folket forbereder seg på krig etter at Taliban-regimet nekter å utlevere Osama bin Laden. Tusenvis av mennesker flykter fra sine hjem i landets største byer. De fleste forsøker forgjeves å ta seg over grensen til Pakistan. Så godt som alle hjelpeorganisasjoner har forlatt det fattige og krigsherjede landet.

20. SEPTEMBER: USA planlegger en militær aksjon for å kaste Taliban-styret og dernest etablere en midlertidig administrasjon under overoppsyn av FN. USA forsøker samtidig å forene Nordalliansen og Mohammad Zahir Shah ý Afghanistans 86 år gamle eks-monark som lever i eksil i kampen mot Taliban.

26. SEPTEMBER: Taliban-militsen opplever militære tilbakeslag i nord, der Nordalliansen har inntatt flere landsbyer. Mye tyder på at Taliban har forflyttet store styrker til Kabul og Kandahar i påvente av massive amerikanske luftangrep.

1. OKTOBER: Ulike opposisjonsgrupper enes om at den afghanske eks-kongen skal være en samlende frontfigur i kampen mot Taliban. Opposisjonen med Nordalliansen i spissen frykter imidlertid at det afghanske folket skal vende seg mot dem, fordi de forsøker å overta makten med amerikansk hjelp.

8. OKTOBER: USA og Storbritannia innleder det første av flere angrep mot Afghanistans hovedstad Kabul. Den intensive bombingen baner vei for Nordalliansen, som gjør betydelig fremskritt på alle fronter.

9. NOVEMBER: På rekordtid erobrer Nordalliansen den strategisk viktige byen Mazar-e Sharif i nord, og tvinger Taliban-styrker på flukt. Taliban-motstanderne hevder nå å ha kontroll over halve Afghanistan.

13. NOVEMBER: Taliban-styret i Kabul faller, og Nordalliansens styrker rykker inn i hovedstaden. Arbeidet med å finne en rask og god løsning på det politiske makttomrommet etter Talibans militære kollaps starter umiddelbart.

27. NOVEMBER: Representanter for verdenssamfunnet og de fleste av de afghanske fraksjonene møtes i Bonn for å finne frem til en overgangsregjering. Etter sterk tautrekking enes partene om at Pashtunlederen Hamid Karzai skal lede en ny samlingsregjering på 30 medlemmer. Nordalliansen sikrer seg avgjørende innflytelse. En flernasjonal sikkerhetsstyrke i FN-regi skal utplasseres før jul.

22. DESEMBER: Karzai blir offisielt innsatt som ny statsminister i Afghanistan. Den nye overgangsregjeringen har knapt startet sitt arbeid da stammeledere truer med opprør etter et amerikansk bombetokt i Paktia-provinsen.

APRIL: Myndighetene i Kabul avslører og hindrer planer om et kupp mot det sittende interimsstyret. I midten av måneden returnerer eks-kongen Zahir Shah til sitt hjemland etter nærmere 30 år i italiensk eksil.

13. JUNI: Lederen for den afghanske overgangsregjeringen, Hamid Karzai, blir valgt til president av landets storting Loya Jirga. Karzai, som blir Afghanistans statsleder de to neste årene, lover kamp mot fattigdom, vold, terror og korrupsjon.

JULI: Den ene av Afghanistans tre visepresidenter, Haji Abdul Qadir, blir drept i et attentat. Drapet sammen med avsløringer av nye attentatplaner mot Afghanistans president Hamid Karzai setter søkelys på sikkerheten i landet.