Både Australia, Portugal og Malaysia sender nå soldater til Øst-Timor, i et forsøk på å dempe den svært spente situasjonen i landet.

De 150 tungt bevæpnede spesialsoldatene fra Australia som ankom torsdag, skal sikre flyplassen i Dili.

Malaysia sender senere torsdag hundrevis av soldater til Dili, opplyser tjenestemenn i forsvarsdepartementet. I tillegg har Øst-Timors tidligere kolonimakt Portugal sagt seg villig til å sende 120 soldater for å hjelpe regjeringen med å gjenopprette ro og orden.

Evakuering

Australia sa seg villig til å sende opp til 1.300 soldater til lutfattige Øst-Timor, etter at regjeringen i Dili onsdag ba om internasjonal militær assistanse for å få kontroll med situasjonen etter at 600 misfornøyde soldater forrige måned gikk til voldelige aksjoner. Soldatene skal også sikre trygg evakuering av australske borgere.

Sammenstøtene mellom soldater og opprørere torsdag startet ved presidentpalasset nær havna i sentrum av Dili, forteller en AFP-korrespondent på stedet.

Beboere nordvest i byen forteller at kampene der hadde vært så intense at de måtte flykte.

I tillegg til soldaten som ble drept torsdag, ble en sørkoreansk sivil alvorlig såret i kampene. Mannen havnet i kryssild og ble truffet i nakken, opplyser Sør-Koreas ambassadør i Dili.

Portugal og Malaysia

Opprørsleder major Alfredo Reinhado sier utenlandske soldater er den eneste løsningen på krisen.

– Det finnes ingen annen løsning, ellers blir det evig krig, sier han til BBC.

Øst-Timor ble selvstendig etter en folkeavstemning i 1999. Australske styrker intervenerte også da for å gjenopprette ro og orden etter at pro-indonesiske gjenger hadde gjennomført regelrette massakrer i Øst-Timor.