Dersom Taylor klarer å stikke av, kan det destabilisere hele regionen, hevder sjefanklager Desmond da Silva ved den FN-støttede domstolen i en kunngjøring søndag.

Nigerias president Olusegun Obasanjo sa lørdag at Liberia kan pågripe Taylor, som bor i den nigerianske byen Calabar. Men det er uklart når og hvordan han skal pågripes.

Luksusbolig

Taylor er anklaget for å ha stått bak drap, tortur, plyndring og voldtekter både i Liberia og i nabolandet Sierra Leone, som begge var herjet av grusomme borgerkriger på 1990-tallet. Til tross for at han mistenkes for omfattende forbrytelser mot menneskeheten, oppholder ekspresidenten seg i en luksusbolig i Nigeria.

Taylor fikk i 2003 politisk asyl i Nigeria, noe som gjorde det mulig å få til en fredelig løsning på borgerkrigen i Liberia. Nyhetsbyrået AFPs reporter besøkte nylig Calabar og fant ingen sikringstiltak som kunne hindre Taylor å reise. Faktisk så det ut til at Taylors Jaguar, utstyrt med diplomatskilt, kunne kjøre til og fra eiendommen uten hindringer.

Noen av Taylors rådgivere og slektninger har allerede forlatt landet, ifølge den lokale avisen Guardian.

Møter og mobiltelefoner

Taylor har ikke lov til å snakke med pressen eller komme med politiske uttalelser, men er ifølge AFP utstyrt med et helt batteri med mobiltelefoner og hadde møter med en rekke liberiske besøkende.

Den tidligere FN-utsendingen til Liberia, Jacques Klein, har hevdet at «Charles Taylor med en mobiltelefon er en regjering i eksil».

Taylors tilhengere i Liberia varsler på sin side at det vil få konsekvenser dersom ekspresidenten blir utlevert.