Stemningen var spent til bristepunktet, etter at politiet og soldatene kvelden før hindret protestantene i å gjennomføre sin tradisjonelle parademarsj gjennom de katolsk-dominerte strøkene i Portadown. Ingen medlemmer av den protestantiske Orange-ordenen fikk slippe inn i katolikkenes hovedgate Garvaghy Road.Spenningen i hele Nord-Irland øker fram mot onsdag, som etter planen skal være høydepunktet i årets "marsj-sesong", der protestantene feirer seire over katolikkene under krigen i Irland for mer enn 300 år siden. Protestantiske kirkeledere oppfordrer sine trosfeller til å sørge for at alt går fredelig for seg, men politi og politikere frykter likevel mer vold.

Flammer og stein Ytterliggående protestanter kastet natt til mandag stein mot politiet, og stjal flere biler som de satte fyr på, i løpet av den åttende natten på rad med konfrontasjoner i Portadown.. Marsjens ledere forsøkte å overlevere en formell protest mot demonstrasjonsforbudet til politiet, men ingen polititjenestemann kom fram gjennom linjene for å ta imot protestbrevet.Den britiske hær sendte forsterkninger til Portadown, samtidig som det ble meldt om sammenstøt også i den nordirske hovedstaden Belfast. En militant del av Orange-ordenen oppfordret sine medlemmer til å lamme provinsen gjennom en fire timer lang generalstreik, som skulle innledes kl. 1600 mandag.Innbyggerne i Garvaghy Road har bedt om å få være i fred, og sier at protestantenes marsj er en avleggs provokasjon i dagens Nord-Irland. De peker på at protestanter og katolikker har forpliktet seg til å samarbeide med hverandre i provinsregjeringen i Belfast, som ble gjenopprettet i mai i år etter å ha vært suspendert siden i februar.

"Volden må fordømmes" Den britiske ministeren for Nord-Irland, Peter Mandelson, krevde mandag at Orange-ordenen må ta avstand fra all bruk av vold i Nord-Irland.-Dersom de vet sitt eget beste, er de nødt til å ta avstand fra voldshandlingene, for det er deres navn og rykte som står på spill, sa Mandelson til kringkastingsselskapet BBC.Martin McGuinness, en av lederne for det radikale katolske partiet Sinn Fein, fordømte mandag bombeangrepet mot en politistasjon i Stewartstown ikke langt fra Drumcree søndag morgen. Ingen har til nå tatt på seg skylden for angrepet, som McGuinness betegnet som en provokasjon med sikte på å skjerpe spenningen i Nord-Irland ytterligere.Sinn Feins militære fløy, den irske republikanske hær IRA, overholder sammen med de viktigste halvmilitære styrkene på protestantisk side en våpenhvile i Nord-Irland. Men flere mindre utbrytergrupper på begge sider har gjentatte ganger brutt denne våpenhvilen.

NTB