Forberedelsene har foregått bak lukkede dører i over et år. Få har forventninger til ny politikk på viktige områder, mener den kinesiske journalisten Li Datong, tidligere omstridt og modig redaktør av et ukebilag til avisen Kinas ungdomsblad.

– Selv om Hu Jintaos teorier tar sikte på å løse problemene som har oppstått under Kinas utvikling, har det i praksis blitt mer ord enn handling, skriver han i en artikkel på nettsiden openDemocracy.

– Folk flest mister gradvis interessen for slagord og har ikke mye tro på noe gjennombrudd på den 17. partikongressen. Derfor virker spørsmålene om personer mye viktigere.

Noen partiledere har imidlertid overfor nyhetsbyrået Reuters varslet nye politiske tiltak overfor Taiwan, uten å redegjøre for hva de vil gå ut på.

Hoffkonspirasjoner

Journalist Li Datong innrømmer at det heller ikke er lett å følge med i personalsakene på toppen. Manøvrene i toppledelsen kan sammenlignes med konspirasjonene ved keiserens hoff, mener han, og viser til veletablert praksis fra tidligere ledere som Mao og Deng Xiaoping. Blant nye, hete navn som spås et opprykk er to ganger Li og en Xi.

Xi Jinping er Shanghais nye politiske stjerne etter at forgjengeren falt fra maktens tinder på grunn av korrupsjon. Det er i hvert fall argumentet som brukes. President Hu Jintao har flere ganger vist seg med Xi i senere tid.

Li Keqiang er partisjef i Liaoning-provinsen i nordøst og har lenge stått på god fot med Hu. Li Yuanchao er den andre Li og partisjef i Jiangsu-provinsen på Kinas østkyst.

Det er ventet at minst 25 prosent av sentralkomiteens rundt 200 medlemmer blir skiftet ut, blant annet fordi mange har passert aldersgrensen på 70. For fem år siden ble rundt 50 prosent byttet ut, uten å forårsake noen revolusjon.

– Harmonisk samfunn

President og partileder Hu Jintao tar sikte på å få inn sine teorier om å bygge et «sosialistisk, harmonisk samfunn» i partiets program.

– Et sosialistisk samfunn som er demokratisk og lovbasert, rimelig og rettferdig, pålitelig og vennlig, fullt av liv og vitalitet, trygt og velordnet, og der menneske og natur er i harmoni, lyder en definisjon, ifølge tidsskriftet China Leadership Monitor.

Det er et idealmål, milevidt fra Kinas grunnlegger Mao Zedongs teser om klassekamp på alle områder til enhver tid. Men det er også langt fra dagens kinesiske virkelighet.

Ingen demokratisering

Hu har også gjort det helt klart at noen demokratisering overhodet ikke står på programmet, tross snakk om demokrati. Strammere sensur og kontroll med mediene er innført i hans tid som landets øverste leder.

Ledere ved den øverste partiskolen, de kinesiske kommunistenes øverste lærested som Hu Jintao var rektor for før han ble president og partileder, slo i sommer fast hvilke feilaktige ideer man må kvitte seg med.

– En håndfull personer tror for eksempel at sosialisme med kinesiske særtrekk betyr demokratisk sosialisme, sa direktør Xie Chuntao i et intervju med avisen Wen Wei Po i Hongkong.

– Kina vil i framtiden ikke ta veien med demokratisk sosialisme.