London: Parlamentsvalget i Storbritannia 6. mai kan bli det mest spennende britene har opplevd på to tiår.

Brown bekreftet datoen tirsdag etter å ha avlagt en visitt hos dronning Elizabeth, som formelt oppløser Underhuset. Det har i flere måneder vært antatt at den første torsdagen i mai kom til å bli datoen for valget.

— Dere blir neppe særlig overrasket, for dette har vært den dårligst bevarte hemmeligheten i nyere tid. Men Dronningen har vært vennlig nok til å samtykke i at Parlamentet blir oppløst og at det holdes valg 6. mai, sa en spøkefull Brown.

Dere blir neppe særlig overrasket

Statsminister Gordon Brown

Økonomi

Den britiske statsministerens kunngjøring markerer startskuddet på en valgkamp der Browns sosialdemokratiske parti Labour må satse hardt for å hente inn det konservative opposisjonspartiets forsprang. Økonomiske spørsmål ventes å dominere valgkampen.

Brown anklager den konservative opposisjonslederen og statsministerkandidaten David Cameron for mangel på erfaring i den økonomiske politikken. Han hevder at hans regjering har brakt Storbritannia helskinnet gjennom den globale økonomiske krisen.

Cameron lover på sin side forandring til beste for alle briter hvis han og hans parti kommer til makten.

— Storbritannia trenger en ny start, og hvis vi vinner dette valget, vil det bli virkelige forandringer, sa opposisjonslederen tirsdag.

Målinger

Ferske meningsmålinger denne uken viser at de konservatives forsprang varierer mellom 4 og 10 prosentpoeng. Flere valgforskere tror at utfallet kan bli et Underhus der verken Labour eller de konservative har flertall alene – såkalt hung Parliament.

Dermed vil sentrumspartiet liberaldemokratene havner på vippen. Partiets leder Nick Clegg har den siste tiden anklaget David Cameron for å opptre arrogant, samtidig som han sier britene føler seg sviktet av Gordon Brown.

Andre ledende partifolk nekter å si hvilken statsministerkandidat liberaldemokratene vil støtte. Etter valget vil sentrumspartiet forhandle med det av de store partiene som har fått størst tillit fra velgerne, blir det sagt.

FAVORITT: David Cameron, leder for de konservative.
TOBY MELVILLE
STATSMINISTEREN offentliggjør at det blir nyvalg 6. mai.
Kevin Coombs