Formørkelsen sammenfalt med en topp i Solens 11-årige aktivitetsperiode. Astronomer kunne dermed studere flammer og gasser som spys ut fra overflaten. Ettersom Månen dekket solskiven ble det tatt bilder og målinger av stormene, som viser seg langs kanten av skiven. Solformørkelsen ble beskuet av eksperter og andre interesserte i det sørlige Afrika tidlig ettermiddag torsdag, skriver BBC News.

Solstormene skyter noen ganger ut magnetisk materiale som påvirker telekommunikasjonen på Jorden. Tidlig i april eksploderte det kraftig på Solens overflate. Eksplosjonen var kraftigere enn den som i mars 1989 frarøvet seks millioner canadiere strømmen i ni timer. Det var solflekken Noaa 9393 som utviste høy aktivitet i april.

Eksplosjoner i solflekker kan gi geomagnetiske stormer som fører til forstyrrelser i radiokommunikasjon og sterkt nordlys. Hvert ellevte år er det et høydepunkt i aktiviteten på Solen. Dette viser seg i et stort antall solflekker. 2001 er et slikt år.

Solflekker er regioner på Solens overflate hvor temperaturen er litt lavere enn i omgivelsene. De dannes av intense magnetiske felter som kommer fra Solens kjerne. Den magnetiske energien blir ustabil på overflaten og fører til energirike eksplosjoner kalt protuberanser.(Origo)