Julian Bell er hobbyornitolog og fotograf, og var egentlig ute etter fuglebilder til bloggen sin da han møtte på en flokk på seks-åtte spekkhoggere rett før helgen.

Spekkhoggerne svømte noen hundre meter fra land utenfor Skogøy i Øygarden, og Bell brukte kraftig telelinse for å få tatt bildene av dem.

Ikke uvanlig

— Jeg fikk noen gode bilder av havsuler, men spekkhoggerne slo alle fuglene vi så den dagen, sier Bell. Han er tydelig begeistret over hvalobservasjonen, selv om det er langt fra første gang han ser den karakteristiske hvalen utenfor Øygarden.

— Det er ikke et helt uvanlig syn. Jeg ser dem av og til, spesielt om våren. Men så er jeg der ute flere ganger i uken også. Jeg regner med at de fulgte en stim med sild eller horngjel. Av og til er de her noen dager før de forsvinner igjen, sier Bell.

Hans råd til andre som vil oppleve det storslagne dyret på nært hold, er å komme seg ut i naturen mye og ofte.

Det er et råd havforsker Nils Øien ved Havforskningsinstituttet i Bergen er enig i.

— Det er bare å benytte muligheten mens de er her. Det er jo noe som kommer og går, de er her noen dager og forsvinner igjen, sier han.

Kommer om våren

Han mener også at våren antakelig er den årstiden det er størst sjanse for å møte på spekkhoggere på våre kanter.

— De følger stort sett sildestimene, og nå har silden har relativt sørlig utbredelse, sier havforskeren.

— Og hvis noen lurer på om det er farlig, kan jeg si at jeg ikke kjenner til at spekkhoggere har angrepet mennesker i vill tilstand, selv om vi har hatt noen tilfeller i fangenskap.

— Men det er et stort rovdyr dette her. Personlig hadde jeg aldri hoppet i vannet i et sånt «swim with whales»-opplegg, legger han til.

TRAKK SØROVER: Flokken på seks-åtte spekkhoggere svømte sørover fra Skogøy. Foto: Julian Bell