Reykjavik: Et hundretall frivillige hjelper til med å fjerne aske fra gårder og andre bebodde områder rundt fjellet Eyjafjall etter vulkanutbruddet på Island.

Det er ingen tegn til at utbruddet under isbreen Eyjafjallajökull skal gi seg med det første, men askeskyen er blitt betraktelig mindre den siste tiden, melder Iceland Review.

Da det sto på som verst, ble dag gjort til natt i flere døgn. Det la seg opptil 15 centimeter aske i Fljotahlid— og Thorsmörk-området nord for vulkanen og på kystsletten sør for utbruddet.

Flere hundre mennesker ble evakuert, og det var stor frykt for hvordan det skulle gå med dyrene, særlig de mange islandshestene som går ute hele året.

Spar aske

Opprenskningsaksjonen ble innledet forrige helg da frivillige fra Røde Kors, redningstjenesten og en lokal Jeep-klubb spadde aske bort fra jorder og hustak i Fljotahlid-området.

Fredag var det den lille bygden Skogar på kystsletten rett under Eyjafjall som fikk besøk av askefjerningsteamene.

Det som fortsatt spys ut av aske fra vulkanen, faller nå ned forskjellige steder på Island og fører til at luftrommet stenges i perioder.

Ringveien rundt Island som ble brutt av oversvømte elver sør for vulkanen, er åpnet for trafikk igjen.

Krateret vokser

De siste bildene fra vulkanen som oppsto under isbreen, viser at krateret nå har vokst til 200 meter i diameter og har bygd seg opp til en høyde på 150 meter. Isen rundt har smeltet.

Den store frykten på Island er fortsatt at den langt kraftigere vulkanen Katla under isbreen Myrdalsjökull skal gå i luften. Vanligvis har det vært utbrudd i Katla når det har vært utbrudd under Eyjafjallajökull.