Britene vil føre en mer uavhengig linje overfor USA, spår en sentral Labour-politiker.

Harriet Harman, som er statsråd med ansvar for grunnlovsspørsmål i Blairs regjering, sier i et fjernsynsintervju at regjeringen må si mer åpent fra om uenighet med amerikanerne. Intervjuet sendes søndag, men innholdet ble gjengitt i London-avisen The Guardian fredag.

– Den nye ledelsen må skaffe seg en utenrikspolitikk med røtter i det briter flest mener er Storbritannias rolle i verden. Det kan bety endringer i vårt forhold til USA eller EU, i hvor mye vi ønsker å gjøre selv og hvor mye vi vil gjøre sammen med andre, sier Harman.

Lord Morris, tidligere leder for Storbritannias faglige landsorganisasjon TUC, sier at landet under Blairs ledelse er blitt «et vedheng til USA». – Vi har mistet troverdighet, og den som etterfølger Blair må gjenreise denne troverdigheten, mener Morris ifølge The Guardian.

Tony Blair varslet tidligere denne måneden at han går av som statsminister i løpet av det nærmeste året. Han blir trolig etterfulgt av dagens finansminister Gordon Brown, som har hatt suksess med sin økonomiske politikk, men som utenrikspolitisk regnes som et ubeskrevet blad.