Utviklingsministeren hadde planlagt å ta med familien til Beirut fra ferie på Kypros. Det plutselige krigsutbruddet satte en stopper for det. I stedet tok utviklingsministeren imot da vel 1.100 passasjerer, av dem 116 nordmenn, ankom Kypros med det norske skipet «Hual Transporter» tidlig onsdag morgen.

– Denne krisen kom utrolig raskt, det er ikke mer enn en uke siden jeg selv planla ferien. Det viser at det er umulig for Utenriksdepartementet å ha et apparat klart for enhver krise hvor som helst i verden til enhver tid. Men vi må være fleksible og ha evnen til å snu oss raskt rundt, sier Erik Solheim til NTB.

Vil skje igjen

Nordmenns reisevaner og flerkulturelle bakgrunn gjør at stadig flere risikerer å ende opp i områder med krig og krise. Det må UD være forberedt på. Utstrakt norsk erfaring med hjelpearbeid og tilhørende gode kontakter samt Norges rolle som skipsfartsnasjon, gjør landet godt rustet til å klare slike situasjoner, mener utviklingsministeren.

– Men det er selvfølgelig ikke mulig å gjøre alt for alle i alle tenkelige krisesituasjoner, fastslår Solheim.

Også politiet, Sjømannskirken og flere utsendte helseteam har bidratt til gode resultater av evakueringen fra Libanon.

– Vi må evaluere hva vi gjør bra og hva som kan gjøres bedre etter alle kriser. Klarer vi å mobilisere bredden av Norge, har vi en god mulighet til å respondere godt når krigssituasjoner oppstår, sier Solheim.

Roser mannskapet

Han fortsetter ferien med kone og to barn på Kypros, etter at han grytidlig onsdag morgen tok imot de evakuerte nordmenn fra «Hual Transporter».

Selv om folk var lykkelige over å ha kommet i sikkerhet, var det liten tvil om at overfarten var hard. Ikke minst for norsk-libanesere som måtte etterlate sine nærmeste i det krigsherjede hjemlandet.

Og for barnefamilier var selve båtreisen tøff, i varmen med svært lite mat og vann.

– Folk var misfornøyde med ikke å ha fått beskjed om å ta med mat og vann. Den kritikken tar vi med oss, sier Solheim.

Han roser imidlertid rederiet Hoegh, som på rekordtid stilte transportskipet til rådighet. Det filippinske mannskapet får også udelt ros.

– De stilte sine køyer til rådighet for barn og gravide og bidro til at overfarten gikk bra, sier utviklingsministeren.