Berdymukhamedov ble tatt i ed onsdag, straks etter at valgkommisjonen bekreftet offisielt at han hadde vunnet valget 11. februar. Valget var det første i sitt slag, siden Sapurmarat Nijazov ble utpekt til turkmensk president på livstid i 1991, etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning.

Myndighetene forsøkte å gi utpekingen av den nye presidenten et skinn av usikkerhet. Men det var hele tiden helt klart at Berdymukhamedov, som har vært fungerende president siden Nijazov døde i desember, ville bli valgt.

Jernhånd

Valget ble ikke vurdert som fritt og rettferdig av en gruppe fra OSSE som overvåket avstemningen. Turkmenistan ble i mange år styrt med jernhånd av Nijazov, og aktivister håper en ny president vil bety bedre kår for menneskerettighetene i det gassrike landet.

Kurbangulij Berdymukhamedov var raskt ute med å love at inngåtte kontrakter om gassleveranser vil bli overholdt. – Vi vil holde oss strengt til tosidige avtaler, og i fremtiden bygge våre handelsforbindelser på like rettigheter og gjensidig nytte, framholdt han.

Den nye statssjefen sa at han vil vie sitt liv til Oguz Khans ære, en henvisning til mannen som turkmenerne betrakter som nasjonens stamfar. Han kysset et eksemplar av «Rukhnama», en bok av Sapurmarat Nijazov som er pensum i alle turkmenske skoler.

Gratulerte

Russlands president Vladimir Putin gratulerte i en telefonsamtale Berdymukhamedov med valgseieren og innsettelsen. Sjefen for det russiske gassmonopolet Gazprom, Aleksej Miller, var blant hedersgjestene under edsavleggelsen i Asjgabat.

Gazprom kjøper nesten all naturgassen som Turkmenistan produserer, og betaler langt mindre enn markedspris. Ukraina og Georgia er også store gasskunder, og hadde sendt sine statssjefer til onsdagens seremoni i Asjgabat.

Visepresident i den kinesiske nasjonalforsamlingen Ismail Amat var også til stede. Det energisultne Kina forsøker å få støtte til planer om en ny gassrørledning fra Sentral-Asia til den kinesiske vestgrensen.

GLEB GARANICH
GLEB GARANICH