• Å bruke luftvåpenet mot demonstranter på egen jord er et klart uttrykk for desperasjon. Det er helt vilt, sier Midtøsten-forsker Kjetil Selvik.

To libyske jagerflypiloter, som mandag landet på Maltas internasjonale flyplass, sier de hoppet av etter å ha fått ordre om å bombe demonstranter i Tripoli.

Øyenvitner fortalte tidligere mandag kveld til nyhetskanalen Al Jazeera at jagerfly og helikoptre angrep demonstranter i hovedstaden.

— Når man tar i bruk luftvåpenet mot demonstranter, er det veldig ekstremt, sier Kjetil Selvik.

Han tror slaget om Tripoli kan bli blodig.

«Slutten på Gaddafi»

Både hæravdelinger, politistyrker, religiøse ledere, klansjefer og landets FN-diplomater skal ha byttet side og stilt seg på opposisjonens side, ifølge BBC og andre nyhetskanaler.

Også analytiker Julien Barnes-Dacey ser luftangrepet mot demonstrantene i Tripoli som et tegn på at Gaddafi-epoken snart kan være slutt.

— Det ser virkelig ut til å være avsluttende, desperate handlinger. Dersom du bomber egen hovedstad, er det vanskelig å se hvordan du kan overleve, sier Julien Barnes-Dacey, som er tilknyttet Control Risks Group i London, til Reuters.

— Revolusjon

Fafo-forsker Selvik synes det er vanskelig å si om Libya blir oppsplittet hvis Gadaffis regime faller.

— Men det er verdt å merke seg at Gaddafis sønn Seif al-Islam truet eksplisitt med dette i en TV-tale. Libya har aldri gjennomgått noen nasjonsbygging, men forblitt et segmentert land der oljen ble brukt til å sy sammen en slags enhet, sier Selvik.

- Hvem vil mest sannsynlig overta makten i landet hvis regimet rakner?

— For det første snakker vi da om en revolusjon i begrepets rette forstand. Vi vil ikke få noen halveisløsning som i Egypt eller Tunisia der presidentene måtte gå, mens store deler av det øvrige maktapparatet er blitt sittende. En omveltning i Libya kan føre til kamp om makten, men hvem som vil gå seirende ut er umulig å svare på. Landet har ingen organisert opposisjon eller noe fungerende sivilsamfunn, sier Selvik.

- Islamistisk emirat

Mens USA, Storbritannia og Frankrike er blant landene som har fordømt den nådeløse fremferden mot demonstrantene, har Libyas tidligere kolonimakt, Italia, advart mot konsekvensene hvis Gaddafis styre faller.

— Kan dere forestille dere å få et islamistisk emirat ved grensen til Europa. Dette kan bli en svært alvorlig trussel, sier utenriksminister Franco Frattiniha.

- Over 230 drept

Over 230 mennesker skal ha blitt drept i Libya siden sist torsdag, meldte menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch. Andre kilder operer med langt høyere tall på dødsofre. TV-stasjonen Al Arabiya meldte at minst 160 personer er drept bare i hovedstaden Tripoli.

Hvor mange av disse som ble drept tidligere på dagen, og hvor mange som er drept i luftangrepene mot demonstrantene mandag kveld, er ikke kjent.

  • Les mer om saken i BT tirsdag Tror du vi vil få se nye demokratier i de arabiske landene? Si din mening i feltet under!
HOPPET AV: Den ene av de to libyske avhopperne som mandag tok seg til Malta. De to flygerne har forklart til maltesisk politi at de hoppet av etter å ha fått ordre om å bombe regimekritiske demonstranter i Libya. FOTO: REUTERS/SCANPIX
NEKTER: Saif al-Islam Gaddafi hevder det ikke stemmer at det libyske luftforsvaret har gjennomført angrep i Tripoli og Benghazi. FOTO: REUTERS/SCANPIX