Innbyggere i byen har etter flere måneders taushet brått blitt mer frittalende, og sier på telefon at Gaddafi snart kan komme til å flykte eller bli avsatt. Frykten blant folk i Tripolis gater avtar, het det i nettutgaven til den amerikanske avisen lørdag.

— Det er mye roligere nå enn de siste dagene, sier en Tripoli-mann som ikke vil oppgi navn. Men livet i den libyske hovedstaden er langt fra lett: Søppel hoper seg opp, og en bølge av kriminalitet feier over byen.

Avhopp

Tidligere statsminister Abdel Salam Jalloud, som tidligere var en av Gaddafis nærmeste medarbeidere, skal nylig ha hoppet av. Fra før av har den tidligere oljeministeren Shokri Ghanem sagt takk for seg.

Opprørerne fortsetter å rykke fram, og ifølge New York Times går framrykkingen uventet raskt, mens regjeringsstyrkene trekker seg tilbake. - Deres retrett i kampen mot de nokså amatørmessige opprørerne sår tvil om deres kampvilje, skriver avisen.

Opprørernes framgang har ført til at de fleste veiforbindelsene mellom Tripoli og omverdenen nå er stengt. Mange av innbyggerne i hovedstaden frykter at de skal havne i kryssild mellom opprørerne og Gaddafis styrker, og forsøker derfor å flykte fra byen.

Brega

Opprørerne hevder at byen Brega, som ligger mellom Tripoli og deres høyborg Benghazi nord i landet, etter langvarige kamper nå helt og fullt er under deres kontroll. Også Bregas viktige anlegg for raffinering av olje skal være erobret.

Opprørerne skal dessuten ha sikret seg kontroll over oljeraffineriet i kystbyen Zawiyah, som ligger rundt 40 kilometer vest for Tripoli. De har stanset drivstofftilførselen til Tripoli, som dermed ikke lenger får tilført bensin, diesel eller gass.

Sjefen for opprørernes nasjonale overgangsråd, Mustafa Abdul Jalil, sa tidligere denne uken at «løkken strammer seg» rundt halsen på Gaddafi. Han spådde et voldsomt slag og et «blodbad» i Tripoli hvis ikke Gaddafi går av.