De spanske soldatene ble støttet av helikoptre, F-18 jagerfly og fem krigsskip, ifølge en talsmann for den spanske regjeringen. Ingen ble skadd i militæroperasjonen, som begynte klokken 6.15 norsk tid.

— Dette er en krigserklæring og en feil, sa Majubi Aherdan, leder for et av de marokkanske regjeringspartiene, og tidligere forsvarsminister i Marokko, i en første marokkansk reaksjon. I en kommentar onsdag hevdet han at alle bånd til Spania nå burde brytes.

Kalte hjem ambassadør

Noen timer før landgangen informerte den spanske regjeringen FNs sikkerhetsråd om at de ville ta kontroll over øya, som er på størrelse med en fotballbane. Tirsdag kveld ble Spanias ambassadør i Marokko kalt hjem.

ý Hjemkallelsen er et signal til Marokko om hvor alvorlig denne krisen er, sa ambassadør Fernando Arias-Salgado.

Noen offentlig advarsel om at Spania ville sende styrker til øya, hvor det allerede befant seg marokkanske soldater, ble ikke gitt. Men den spanske utenriksministeren Ana Palacio snakket med sin marokkanske kollega kun timer før militæroperasjonen i et forsøk på å løse krisen.

I en uttalelse fra Spanias regjering heter det at den «følte seg tvunget» til å sende tropper til øya. Den spanske forsvarsministeren var ventet å komme med en uttalelse om situasjonen i løpet av onsdagen.

Uklar status

Spanjolene kaller øya som er stridens kjerne for Perejil. Marokkanerne foretrekker navnet Leila. Den ligger rundt 200 meter utenfor den nordlige kysten av Marokko, i nærheten av de spanske enklavene Ceuta og Meililla.

Konflikten startet da Marokko forrige fredag plasserte et titall soldater på øya, som satte opp telt og to marokkanske flagg. Begrunnelsen var å hindre ulovlige immigranter som reiser fra Nord-Afrika til Europa. Marokko sa også at de ville slå ned på smuglere som frakter varer fra de spanske enklavene, via Perejil, og til Marokko.

Spania krevde raskt at Marokko skulle trekke soldatene tilbake, og fikk støtte for kravet fra EU og NATO. Statusen til Perejil har i vært uklar helt siden det spanske protektoratet over Marokko tok slutt i 1956. Spania hevder øya er spansk, og at det finnes en avtale med Marokko om at ingen av landene skal ha militær tilstedeværelse på øya.

Spent forhold

Forholdet mellom Spania og Marokko er i utgangspunktet spent av flere grunner. I fjor kalte Marokko hjem sin spanske ambassadør på grunn av strid rundt ulovlige innvandrere som kommer fra Marokko til Spania, og misnøye med det marokkanerne oppfatter som spansk støtte til frigjøringsbevegelsen i Vest-Sahara.

De spanske enklavene Ceuta og Meililla, som ligger i det nordlige Marokko, er også en kilde til uenighet. Tirsdag sendte Spania krigsskip til Gibraltarstredet for å beskytte de 130.000 innbyggerne i enklavene. Luftvernartilleri og elitesoldater skal ha blitt sendt til Ceuta.

(NTB)