JØRGEN ULLERUP

Spanjolene vil ha mer sport og mindre religion. Det var den spanske regjeringssjefen José Luis Rodriguez Zapatero som slo dette fast nylig. Med det krittet han også opp banen for et solid sammenstøt med den katolske kirken.

Kirken har i århundrer hatt stor innflytelse i det spanske samfunnet. Ikke minst under Franco-diktaturet fikk prestene rollen som forsvarere av den offentlige moral, og ansvaret for en stor del av undervisningen.

Det har den sosialistiske regjeringen lovet velgerne å ta et oppgjør med. Regjeringen har fremmet et lovforslag som tillater homofile ekteskap og samtidig gir homofile tillatelse til å adoptere barn.

Svaret fra de katolske biskopene kom umiddelbart. Ifølge en talsmann vil ekteskap for homofile og lesbiske undergrave det spanske samfunnet.

— Det er det samme som å slippe et virus til i samfunnet, sa Juan Antonio Martinez Campo i et intervju med spansk fjernsyn.

Den kirkelige protest utløste en bølge av karikaturer og kritiske artikler i spanske aviser og satiriske tv-program. En skribent oppfordret homofile prester om å komme ut av skapet, mens en annen minnet om hvordan prester i 1960-årene snuste rundt på nattklubber og fester for å sikre at menn og kvinner ikke danset for tett sammen.

Det skjer ikke i dag, men i det moderne Spania fyller kirken fortsatt for mye, mener regjeringen som kom til makten etter de islamske terrorbomber i Madrid i mars.

Den har gitt beskjed om at religionsundervisningen i skolen for fremtiden skal være et valgfritt fag, og at karakteren ikke skal regnes med i elevenes gjennomsnittskarakter. Samtidig åpner Zapatero nye fronter med forslag om å liberalisere abortloven, ved å lette adgangen til skilsmisse og ved å tillate genforskning i behandlingsøyemed.

Ifølge statsminister Zapatero ønsker spanjolene større frihet og større skille mellom kirke og stat. Det er antakelig bare et tidsspørsmål før diskusjonen kommer om innsparinger i den spanske statens økonomiske støtte til det rike kirkesamfunn.

Staten betaler lønn til flertallet prester, ca. en milliard kroner i 2004, og den betaler for kirkens 30.000 religionslærere ansatt i fengsler, på sykehus og i hæren. I tillegg mottar den katolske kirken andre tilskudd.

Prestene har forsøkt å svare med en offensiv på katolske radiostasjoner og i borgerlige aviser, men kirken er tvunget på defensiven. En rekke saker om pedofile prester de siste månedene har ikke økt populariteten.

Sosialistene har flertall i nasjonalforsamlingen, og som Zapatero har minnet om: Lovene i Spania vedtas ikke av kirken, men av de folkevalgte politikerne.