Generalløytnant Jose Mena Aguado (64) mister også stillingen sin, ifølge en uttalelse fra det spanske forsvarsdepartementet.

Bakgrunnen for Aguados advarsel om at spanske militære kan sette foten ned for uønskede påfunn fra demokratisk valgte politikere, er utsiktene til at regionen Katalonia kan få større selvstendighet. I en tale til en gruppe offiserer fredag sa generalløytnanten at militær inngripen vil være i pakt med den spanske grunnloven dersom regionen blir gitt for stor grad av selvstyre.

Aguado, som uansett skulle gå av med pensjon i mars, hevdet at han uttrykte synspunkter som deles av store deler av det spanske forsvaret.

Lørdag ble Aguado kalt inn til et møte med forsvarsminister Jose Bono som ikke varte lenger enn 15 minutter. Deretter ble det kjent at han mister jobben og må sitte åtte dager i husarrest.

Spania ble styrt av general Fransisco Franco frem til 1975, og fikk sin demokratiske grunnlov tre år senere. I 1981 måtte kong Juan Carlos personlig gripe inn for å hindre et militært kuppforsøk.