Spania har den siste måneden hatt økende problemer med afrikanere som i store grupper har forsøkt å trenge ulovlig over grensen til de spanske enklavene Ceuta og Melilla som grenser til Marokko.

Minst 14 mennesker døde i forsøkene, enten ved at de ble trampet i hjel eller skutt av grensevakter.

Spania har svart på utfordringene ved å styrke grensevaktholdet. Marokko på sin side har sendt minst 2.000 afrikanere tilbake til sine hjemland, hovedsakelig Mali og Senegal.

Marokko ble tidligere denne måneden sterkt kritisert etter at de sendte busslast på busslast med afrikanere til en uviss skjebne i ørkenområdene ved grensen til Algerie, som heller ikke ville slippe inn flyktningene.

– Spania og Frankrike vil presentere et felles initiativ om å håndtere immigrasjon på globalt nivå på det neste møtet i Europarådet. Forslaget vil gå ut på at EU må gjøre mer enn tidligere, opplyste Spanias statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero etter et møte med sin franske kollega, Dominique de Villepin.

Neste møte i Europarådet finner sted 27. oktober.

Både Tyskland og Frankrike har tidligere klaget over at mange tusen illegale, afrikanske immigranter har krysset Pyreneene de siste månedene, og tatt seg videre til Frankrike, Belgia og Nederland, ifølge den spanske, konservative avisa ABC.

Tyskland har tidligere kritisert Spania for å gi oppholdstillatelse til flere hundre tusen immigranter som har arbeidet ulovlig i Spania.

Rundt 40.000 afrikanere oppholder seg fortsatt ulovlig i Marokko, ifølge marokkanske myndigheter.