Mandag avslørte spanske myndigheter at landet jobber på spreng for å hindre den livsfarlige ebola-smitten fra å spre seg i landet.

En 44 år gammel sykepleier var blitt smittet mens hun behandlet en spansk misjonær, som døde i september.Da kvinnen selv ble syk, tok det flere dager før hun ble isolert for behandling.

I mellomtiden kom kvinnen i nærkontakt med andre mennesker, blant annet da hun i var til observasjon på legevakten.

Helsemyndighetene har har så langt startet medisinsk overvåkning av 30 sykehusansatte og 22 andre personer, som kvinnen har vært i kontakt med. Seks personer er lagt i full isolasjon på Madrids universitetssykehus Carlos III.

Beskyldt for løgn

Saken har ført til bekymring for at sykdommen kan spre seg i europeiske land, og den har også ført til sterk kritikk av spansk helsevesen og nedskjæringene som har fulgt i kjølvannet av den økonomiske krisen.

Javier Rodríguez, helseminister for Madrid-regionen, har svart ved å angripe den smittede sykepleieren.

Financial Times rapporterer at ministeren har latterliggjort sykepleieren i flere radiointervjuer. Der skal han blant annet hevdet at man «ikke trenger en mastergrad for å kle av seg en vernedrakt».

Rodríguez har også beskylt sykepleieren for å lyve og skjule at hun hadde arbeidet med en ebola-pasient da hun oppsøkte medisinsk hjelp.

Angrepet på sykepleieren kom etter at ansatte ved Carlos III-sykehuset kritiserte Spanias håndtering av Ebola-smitten.

— Mangler utstyr

En av dem som har varslet, er legen som var den første til å behandle den smittede sykepleieren.

I et kritisk brev til sine overordnede skriver akuttlegen Juan Manuel Parra at ermene på beskyttelsesdrakten var for korte. Han ramser opp en rekke sikkerhetsrutiner som ble brutt, til tross for at man tidlig mistenkte at kvinnen var smittet av det dødelige ebolaviruset.

Parra løp en stor smitterisiko da han var nødt til å ta på og av en improvisert beskyttelsesdrakt opptil 13 ganger i løpet av dagen. Han ga gjentatte ganger ledelsen beskjed om det dårlige utstyret, og da han først om ettermiddagen fikk på seg sykehusets sikreste beskyttelsesdrakt, var den så liten at huden hans var blottet.

På bedringens vei

Torsdag opplyste spanske myndigheter at 44 år gamle sykepleieren var blitt dårligere, og at livet hennes var i fare på grunn av virussykdommen.

Lørdag er formen hennes betraktelig bedre, ifølge nyhetsbyrået AFP.

— Tilstanden hennes er alvorlig, men den har bedret seg gjennom natten. Hun er ved bevissthet og snakker fra tid til annen når hun er i godt humør, sier en ikke navngitt sykehuskilde til nyhetsbyrået.

Ifølge kilden begynte legene ved sykehuset i Madrid å behandle pasienten med den eksperimentelle ebolamedisinen Zmapp fredag kveld. Ebola-epidemien har hittil i år kostet minst 4.000 menneskeliv i Vest-Afrika.