— Å snakke om tilfredsstillelse er for svakt. Dette er den totale orgasme!

Hvis det er noe radikale søreuropeere misliker, er det alltid å måtte høre hvor mye bedre og mer liberalt alt er i Skandinavia. Så når vi spør Pedro Zerolo hvordan det oppleves at Spania får en «homolov» som setter nordiske partnerskapslover i skyggen, får vi svaret over.

Strengt tatt er det ingen homolov José Luis Rodríguez Zapateros sosialistiske regjering har lagt frem, men en reform av ekteskapsloven. Den blir kjønnsnøytral, og som ektefolk får homser og lesber automatisk adopsjonsrett.

Som mangeårig homoaktivist og politiker i sosialistpartiet (PSOE), er Pedro Zerolo en nøkkelperson bak endringene som setter Spania på nivå med Nederland og Belgia på feltet.

Blir vedtatt

I dag finnes bare lite omfattende partnerskapslover i noen spanske regioner.

— Det er fantastisk at vi har fått dette til, tross motstand fra de konservative og fra den katolske kirken, stråler Zerolo, opprinnelig immigrant fra Venezuela.

At loven blir vedtatt i juni er det ingen tvil om. Alle partier unntatt konservative PP støtter den.

Selv skal 44-åringen gifte seg med sin mangeårige samboer - og adoptere.

— Jeg vil ha mange barn, fastslår han.

— I den norske debatten sies det ofte at adopsjonsrett ikke hjelper. Adopsjonsland som Kina vil ikke la homser og lesber adoptere allikevel?

— For det første er det ikke sant. Flere land er åpne for muligheten, blant dem Sør-Afrika. Og når lover som den spanske kommer, vil det sette i gang tankeprosesser andre steder, sier Zerolo.

— For det andre lar vi uansett ikke vår rett til å bli vurdert som adoptivforeldre avhenge av om andre respekterer den.

Meningsmålinger viser at 70 prosent av spanjolene støtter at homser og lesber skal få inngå ekteskap. Men adopsjonsrett er mer kontroversielt, så den katolske kirken - dominerende på den åndelige front - har spillerom for sin kamp mot de kommende lovendringene.

I en erklæring fra Vatikanet, har pave Johannes Paul II sagt at dette og andre lovforslag i Spania «oppfordrer til fiendskap og ignoranse overfor religionen».

«Respekt»

Leopoldo Vives Soto leder programmet «Familien og livet» i Det spanske bisperådet. Vi møter ham i bispenes hovedkvarter i utkanten av Madrid.

Vives understreker gang på gang at kirken har «respekt» for homofile, og antikirkelige karikaturtegninger på veggen tyder på en viss evne til selvironi. Men for øvrig snakker han i klartekst:

— Ekteskap for homofile får samme virkning for samfunnet som falske mynter for økonomien. Ekteskapet som naturlig enhet mellom mann og kvinne, og som trygg ramme for barnas oppvekst, brytes ned, sier han.

Leopoldo Vives Soto mener loven dessuten får en «pedagogisk effekt».

— Da nye lover gjorde skilsmisser og abort lettere å oppnå, gikk tallene på ekteskapsbrudd og svangerskapsavbrudd i været. Hvis den nye lovendringen blir vedtatt, vil flere leve som homofile. Da svekkes befolkningens evne til reproduksjon, sier Vives, med adresse til den spanske fødselsraten som er blant de aller laveste i Europa.

— Men det virker som om den katolske kirken er minst like kontroversiell i Spania, som lovendringen vi snakker om?

— PSOE-regjeringen er veldig kritisk i sin holdning, selv om kirken sier den vil samarbeide. Hver gang vi forkynner sannheten, og advarer mot negative utviklingstrekk i samfunnet, får vi politikere og medier på nakken. Men vi står sterkt blant folk flest, og lar oss ikke skremme fra å snakke tydelig, sier Leopoldo Vives Soto.

I bokhandelen Berkana i Madrids «homobydel» Chueca, fnyser lesbeparet Mili Hernández og Mar de Griñó.

— Kirkens problem er at nesten ingen lytter til den lenger, og så prøver den å bruke oss til å komme seg på banen igjen. De har hatt sine åtte år ved makten, i allianse med Aznars regjering. For oss var de årene som å komme tilbake til Francos fascistdiktatur. Nå er det heldigvis nye tider, sier de to bokhandlerne.

Særlig Hernández er en tungvekter i den spanske homobevegelsen, og sier at når lovendringen er vedtatt «kan jeg lene meg tilbake og hvile, da får jeg fred».

— Og så kan vi gifte oss, sier Mar de Griñó. Men barn skal de ikke ha.

TROFÉ: Den nye loven er et trofé, sier Mar de Griñó (t.h.). Hun og samboer Mili Hernández skal gifte seg så snart den nye loven er vedtatt. De to driver homobokhandelen Berkana sammen i bydelen Chueca i Madrid.

<b>«FALSKE MYNTER»:</b> Homo-ekteskap får samme virkning i samfunnet, som falske mynter har i økonomien, sier Leopoldo Vives Soto i Det spanske bisperådet. GORM K. GAARE (foto)